Σε κοινή ανακοίνωση για το θέμα της χρήσης της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στη μειονοτική εκπαίδευση, το κείμενο της οποίας κατατέθηκε από την ΑΕΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ροδόπης και υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΔΑΚΕ, προχώρησαν τα τρία μέλη των συγκεκριμένων παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και το υπερψήφισαν, οι κ.κ. Νεκτάριος Δαπέργολας και Παναγιώτης Καρακολίδης (ΑΕΣ), και Γραμμάτα Καϊοπούλου (ΔΑΚΕ).
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με απορία και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε, ότι στην αυτονόητη σύσταση του Περιφερειακού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κεραμάρη και των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Ροδόπης, κ. Κοσμίδου και κ. Κωνσταντινίδη αντίστοιχα, προς δασκάλους και καθηγητές των μειονοτικών σχολείων, να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στη γραπτή αλληλογραφία τους και στις επίσημες ανακοινώσεις, υπήρξαν αντιδράσεις από μειονοτικό βουλευτή, τον Τούρκο πρέσβη και μειονοτικούς συλλόγους.
Με δυσκολία ξεπερνάμε το γεγονός ότι υποδείξεις για ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται από τρίτους, των οποίων η χώρα πρωτοστατεί στη φίμωση του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων. Θυμηδία προκαλεί και η αναμενόμενη συμπόρευση των ντόπιων φερέφωνων, όταν δεν έχουν πει τίποτα για καταπάτηση δικαιωμάτων στη «φίλη» γείτονα.
Στην ουσία όμως του θέματος, τα παραπάνω στελέχη της εκπαίδευσης, όλα μετριοπαθή ομολογουμένως, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες για τη σχολική ηγεσία, συνέστησαν αυτό που απορρέει από το Σύνταγμα: Η ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα του Κράτους, και στις περιστάσεις που επιβάλλεται οφείλουν όλοι να τη χρησιμοποιούν. Σίγουρα δεν δόθηκε εντολή να χρησιμοποιείται σε ανεπίσημες ανακοινώσεις χρηστικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές συζητήσεις. Φυσικά και τα τουρκικά δεν απαγορεύονται γενικώς. Δόθηκαν, θεωρούμε, σαφείς εντολές.
Άλλωστε, πέραν της Συνταγματικής επιταγής, η γραπτή αλληλογραφία και οι επίσημες ανακοινώσεις στα ελληνικά θα βελτίωναν και την προβληματική ελληνομάθεια μειονοτικών διδασκόντων και διδασκομένων, που ακόμα βιώνουν το ιδιότυπο αυτό εκπαιδευτικό απαρντχάιντ των μειονοτικών σχολείων.
Συνεπώς, επικροτούμε τη στάση του Περιφερειακού Διευθυντή και των Διευθυντών Εκπαίδευσης στο θέμα αυτό, και καλούμε όλους τους εμπλεκομένους να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στο Σύνταγμα και τη νομιμότητα».