λιμενικό φυλάκιο μάκρηςΕπιστολή προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την οποία κοινοποιεί στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Αθανασόπουλο Αθανάσιο, αιτούμενος τη συνέχιση της λειτουργίας του Λ ιμεν ικού  Φυλα κ ίου Μ άκρης απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε  Κύριε Υπουργέ.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου αποτελεί πύλη εισόδου για τη χώρα μας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες ανάγκες φύλαξης και διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων μας, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη ενίσχυσης των Λιμενικών Αρχών της περιοχής μας.

Δυστυχώς, όμως, πληροφορηθήκαμε ότι σχεδιάζεται κατάργηση των Λιμενικών Αρχών της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι που επιδιώκονται και προβάλλονται μέσα από την αναδιάρθρωση των Λ.Σ. ΕΛ.-ΑΚΤ., θα οδηγήσουν στη μείωση της ικανότητας εφαρμογής της αποστολής τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δ. Πέτροβιτς.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δ. Πέτροβιτς.

Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση και βελτίωση όσων άπτονται στη φύλαξη των συνόρων μας με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση, ειδικά του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, ότι από τις 15/3/2014 που ιδρύθηκε το Λιμενικό Φυλάκιο Μάκρης, για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, η εξυπηρέτηση των πολιτών της Περιφερειακής μας Ενότητας, υπήρξε συνεχής από το προσωπικό, που με ζήλο και επαγγελματισμό διασφαλίζουν αποτελεσματικά τα θέματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων μας από τη διακίνηση λαθρομεταναστών, και την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για την αλιεία, καθώς ο Λιμένας Μάκρης είναι χαρακτηρισμένος για εκφόρτωση αλιευμάτων παράκτιας και μέσης αλιείας.

Επίσης, η ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης, συμβάλει και στον έλεγχο της νομιμότητας των επισκεπτών – τουριστών κατά τους θερινούς μήvες.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.

Για τους λόγους που προαναφέραμε, η συνέχιση της λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης, είναι απαραίτητη στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, και ζητούμε vα τους λάβετε υπόψη, ώστε η τελική απόφασή σας vα είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας  των θαλασσίων συνόρων μας και των πολιτών της περιοχής  μας».