Το πρώτο αφορά τους αγώνες ανάδειξης των Πρωταθλητών Αντοχής και Ατομικής Χρονομέτρησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που συνδιοργανώνουν η Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων ΑΜ-Θ και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας». Το έτερο, αφορά τη συμμετοχή της Κομοτηνής, στην 8η πανελλαδική ποδηλατοπορεία, μέσω του «Θράκα Ιππέα» και των «On Bikes Κομοτηνής», υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2015».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΜ-Θ

Η Ξάνθη στις 9/5, και η Κομοτηνή στις 10/5, θα φιλοξενήσουν το Πρωτάθλημα Αντοχής και Ατομικής Χρονομέτρησης της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχει ενταχθεί στο εθνικό ημερολόγιο αγώνων ποδηλασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Στη γειτονική πόλη θα διεξαχθούν οι αγώνες Ατομικής Χρονομέτρησης, και στην Κομοτηνή οι αγώνες Αντοχής, με την άμεση συνεργασία του Ποδηλατικού Συλλόγου Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας», και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας Κομοτηνής στο πλαίσιο των Ελευθερίων, και  του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Οι διαδρομές των αγώνων Αντοχής είναι δύο: 128,5 χιλιομέτρων, για τις κατηγορίες των ανδρών και των εφήβων, και 77 χιλιομέτρων, για τις κατηγορίες των γυναικών, των παίδων, των νεανίδων και των μάστερς. Αμφότερες οι διαδρομές, περιλαμβάνουν διέλευση από τους βασικότερους θερινούς προορισμούς της Ροδόπης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων Αντοχής στην Κομοτηνή την Κυριακή 10 Μαΐου:

diadromi andronΔιαδρομή 128,5 χλμ / Ανδρών – Εφήβων / Εκκίνηση (στις 10:00) και τερματισμός στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής / Πιθανή ώρα τερματισμού πρώτου αθλητή στις 13:15. ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΦΑΝΑΡΙ – ΑΡΩΓΗ – ΜΕΣΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ – ΠΑΓΟΥΡΙΑ – ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ – ΝΕΑ ΑΔΡΙΑΝΗ – ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ – ΞΥΛΑΓΑΝΗ – ΙΜΕΡΟΣ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ – ΠΛΑΤΑΝΙΤΗΣ – ΜΑΡΩΝΕΙΑ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ – ΞΥΛΑΓΑΝΗ – ΔΟΥΚΑΤΟ – ΚΟΣΜΙΟ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

diadromi paidonΔιαδρομή 77 χλμ / Γυναικών, Παίδων, Νεανίδων, Μάστερς / Εκκίνηση Γυναικών, Παίδων, Νεανίδων στις 10:20 από το πάρκο Αγίας Παρασκευής / Εκκίνηση Μάστερς στις 10:25 από το πάρκο Αγίας Παρασκευής / Τερματισμός στο πάρκο Αγίας Παρασκευής /  Πιθανή ώρα τερματισμού πρώτης/ου αθλήτριας / αθλητή στις 12:30. ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΦΑΝΑΡΙ – ΑΡΩΓΗ – ΜΕΣΗ- ΓΛΥΦΑΔΑ – ΠΑΓΟΥΡΙΑ – Ν. ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ – Ν. ΑΝΔΡΙΑΝΗ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΟΥΚΑΤΟ – ΚΟΣΜΙΟ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

Τουριστική προβολη

«Το έναυσμα για τη στήριξη της διοργάνωσης, είναι η ήδη ικανή υπάρχουσα εμπειρία μας, τόσο από τη συμμετοχή μας σε ανάλογους αγώνες, αλλά και από την οργάνωση του περσινού αναπτυξιακού αγώνα», σημειώνει ο Πρόεδρος του «Θράκα Ιππέα» κ. Κυριάκος Γκογκότσης, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της διεξαγωγής ενός αγώνα ποδηλασίας για την τοπική κοινωνία: «Είναι δυνατή η τουριστική προβολή καθώς ο αγώνας προσελκύει αθλητές μαζί με τους συνοδούς τους από περιοχές εκτός Ροδόπης. Άλλωστε, θα γίνει και πρόσκληση αθλητών όλων των ποδηλατικών σωματείων που ανήκουν στην Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επιπροσθέτως, ο αγώνας θα είναι βαθμολογούμενος, που σημαίνει την αυτόματη προσέλκυση αθλητών».

Ασφάλεια αγώνων

Σε ανακοίνωσή του ο «Θράκας Ιππέας», καλεί θεατές, αυτοκινητιστές, αγρότες, να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά μήκος της διαδρομής, καθώς ο αγώνας θα διεξαχθεί σε ανοιχτό δημόσιο δρόμο. «Έχει γίνει η μέγιστη προσπάθεια για την ύψιστη ασφάλεια, τόσο με τη βοήθεια των εθελοντών όσο και με την επιτήρηση από τους κριτές μοτοσικλετιστές αλλά και περιπολικών της τροχαίας», υπογραμμίζει ο κ. Γκογκότσης.

8η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ

– Οι Κομοτηναίοι ποδηλάτες ζητούν την επέκταση του ποδηλατόδρομου.

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας» και οι «On Bikes!-Ποδηλάτες Κομοτηνής®», συνδιοργανώνουν υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής), στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2015», την 8η συμμετοχή των ποδηλατών της Κομοτηνής, στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, η οποία αποτελεί το κορυφαίο «διεκδικητικό» γεγονός της χρονιάς για το ποδηλατικό κίνημα, όπου ποδηλάτες δεκάδων πόλεων από όλη την Ελλάδα εκδηλώνουν την αγάπη τους προς το ποδήλατο και ζητούν να του δοθεί ο χώρος που του αναλογεί. «Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία / ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία», είναι το σύνθημα της δράσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 10 Μαΐου, με εκκίνηση στις 12 από την κεντρική πλατεία της πόλης. Σε ανακοίνωσή τους οι λάτρεις του ποδηλάτου, σημειώνουν: Ποδήλατο στα σχολεία σημαίνει: Μαθήματα ποδηλασίας και οδικής ασφάλειας, εργασίες για την προβολή των ωφελειών από τη μετακίνηση με ποδήλατο, δημιουργία ασφαλών χώρων στάθμευσης εντός του των σχολείων, και συνθηκών διευκόλυνσης της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο καθηγητών και μαθητών. Ποδηλατόδρομοι σημαίνει: Δίκτυο για την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο που να διατρέχει όλη την πόλη, περνώντας από τα πιο κεντρικά σημεία της, και καλύπτοντας τους ποδηλάτες για όλες τους τις μετακινήσεις. Στην Κομοτηνή η αρχή έγινε! Διεκδικούμε τη συνέχιση του έργου. Κάθε συνοικία να ενωθεί με τον ποδηλατικό δακτύλιο του κέντρου. Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς την τήρηση και επίβλεψη των ποδηλατοδρόμων για την ομαλή και ασφαλή διέλευση όλων όσων μετακινούνται με ποδήλατο, ανεξαρτήτως ηλικίας.