– Κατολισθήσεις και εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο όμορφο νησί του Έβρου.

Η ισχυρή και διαρκής βροχόπτωση που σημειώθηκε στο σύνολο του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μαζί με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν, απέκλεισαν το νησί, καθώς δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, και για…νιοστή φορά, οι άσχημες καιρικές συνθήκες απέτρεψαν την εξυπηρέτηση επείγοντος ιατρικού περιστατικού το πρωί του Σαββάτου, καθώς το ελικόπτερο super puma που απογειώθηκε από τη Λήμνο για να εκτελέσει την αεροδιακομιδή, δεν κατέστη δυνατό να προσγειωθεί στη Σαμοθράκη, με αποτέλεσμα το περιστατικό να εξυπηρετηθεί τελικά την Κυριακή, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πιλότων και την κινητοποίηση του ΕΚΑΒ.

ΣΑΜΟ 3Η σφοδρή βροχή προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο σύνολο της αγροτικής οδοποιίας, ενώ ειδικότερα στο βόρειο τμήμα του νησιού, σημειώθηκαν πολλές ζημιές στα τεχνικά οδικά έργα, στο κεντρικό οδικό δίκτυο, στα πρανή, και κυρίως στον δρόμο δίκτυο Θέρμα-Κήπος. Στο νότιο τμήμα οι ζημιές επικεντρώνονται στα τεχνικά έργα των δρόμων προς τον Προφήτη Ηλία, στο οδικό δίκτυο προς την παραλία της Παχιάς Άμμου, ενώ μεγάλος όγκος φερτών υλικών, καθώς υπερχείλισαν όλα τα ρυάκια, κατέστησε το δίκτυο απροσπέλαστο.

Επιπλέον, σημειώθηκαν και αρκετές κατολισθήσεις (Προφήτη Ηλία, Λάκκωμα, Λημνίδι, Χώρα), ενώ  ταυτόχρονα, το σύστημα ηλεκτροδότησης παρουσίασε για άλλη μια φορά συχνές διακοπές και αυξομειώσεις τάσεως. Παράλληλα ζημιές υπέστη και το δίκτυο ύδρευσης, στις υδρομαστεύσεις των Καρυωτών των Θέρμων και των Μακρυλιών- Ξηροποτάμου.

ΣΑΜΟ 2Επίσης, σε ότι αφορά τη σήμανση του οδικού δικτύου, καταστράφηκαν οι περισσότερες από τις πινακίδες, ενώ την ίδια ολική καταστροφή παρουσιάζουν και οι λαμπτήρες του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού (οι οποίες μάλιστα είχαν αντικατασταθεί και πρόσφατα).

Οι υπηρεσίες του Δήμου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους για την αντιμετώπιση των ζημιών, και με τα λίγα μέσα που διαθέτουν αποκατέστησαν τις κατολισθήσεις, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται και σήμερα στο μέτρο του δυνατού, με τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, οι οποίες και διέθεσαν δύο μηχανήματα για την άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων ζημιών.

ΣΑΜΟ 1Για την κατάσταση έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, και με εντολή του πρώτου αναμένεται αποστολή κλιμακίου γεωλόγων για την αποτύπωση της κατάστασης των κατολισθήσεων.

Έντονος προβληματισμός πάντως επικρατεί στους κατοίκους του νησιού, καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει στη Σαμοθράκη αντιπλημμυρικά έργα.