• του Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Ρίζου.

«Οι μεγάλες Δωρεές στον χώρο της Υγείας, σημείο αξιοπιστίας και αναγνώρισης του έργου της Κυβέρνησης και των εργαζόμενων στο ΕΣΥ».

«Μέσα σε λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν και έγιναν νόμος του ελληνικού κράτους δύο πολύ μεγάλες δωρεές στον χώρο της Υγείας:

Η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, ύψους 200 – 250 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει:

α) την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής,

β) την κατασκευή και τον εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη,

γ) την κατασκευή και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γ.Ν. Ευαγγελισμός Αττικής για να λειτουργήσει εκεί το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

δ) την προμήθεια νέου εξοπλισμού και τη συντήρηση του υφιστάμενου για να ενισχυθούν οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

ε) τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

στ) την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων), σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Και η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει:

α) την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του νέου Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα βρίσκεται και θα λειτουργεί δίπλα ακριβώς από εκεί που βρίσκεται σήμερα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

β) τη σύσταση και λειτουργία σύγχρονης και πλήρως ανανεωμένης παιδιατρικής κλινικής, εξειδικευμένης στην παιδοκαρδιοχειρουργική και παιδοκαρδιολογία.

γ) τη δημιουργία στον χώρο ελικοδρομίου για την επείγουσα μεταφορά των ασθενών.

Και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται, είναι: Γιατί τώρα; Γιατί μεγάλα Ιδρύματα κάνουν τώρα, τόσο μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της Υγείας – που μάλιστα έρχονται να υπηρετήσουν την ευρύτερη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και κατά συνέπεια το δημόσιο συμφέρον – τη στιγμή που η αντιπολίτευση «εν χορώ» κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι «θα μας κάνει Βόρεια Κορέα»;

Ο Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ρίζος.

Μήπως τρελάθηκαν οι επενδυτές στον χώρο της Υγείας; Όχι. Η απάντηση είναι απλή: Διότι υπάρχει πια αξιοπιστία. Αξιοπιστία για την Κυβέρνηση. Αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται για την ανάταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η ιδέα της δωρεάς από το Ίδρυμα Ωνάση για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο πλάι του υπάρχοντος Καρδιοχειρουργικού, υπήρχε από παλιά. Γιατί δεν προχωρούσε; Μα γιατί το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί εδώ και χρόνια και το γνωρίζουμε όλοι μας, όταν ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση το 2015, ήταν καταχρεωμένο, είχε «τρύπα» – χρέος 120 εκατομμύρια ευρώ! Που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο 2010-2014. Γιατί ακόμη και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το παλαιό πολιτικό σύστημα της χώρας, το είχε για να επιβεβαιώνει τις δεδομένα υπαρκτές και γνωστές πια σε όλους μας πελατειακές του σχέσεις. Πως λοιπόν το Ίδρυμα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια νέα τέτοια μεγάλη δωρεά, όταν έβλεπε την κακοδιαχείριση και τη «ρεμούλα» που επικρατούσε;

Σήμερα η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του παλαιότερου χρέους, τις δύο τελευταίες χρονιές δεν δημιουργήθηκε καινούργιο χρέος, υπάρχει ο αναγκαίος προϋπολογισμός, κ.τ.λ. Και όλα αυτά, με συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένο σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας.

Να πω και κάτι ακόμη. Στη χώρα υπήρχε ένα μεγάλο έλλειμμα όλα αυτά χρόνια. Δεν υπήρχε Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Και για αυτό ακριβώς η συγκεκριμένη δωρεά που γίνεται από το Ίδρυμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Πολλοί ασθενείς συμπολίτες μας αναγκαστικά «στέλνονταν» στο εξωτερικό για να γίνουν εκεί οι μεταμοσχεύσεις – τώρα πια οι συνάνθρωποί μας θα μπορούν να περιθάλπονται εδώ. Στην Αυστρία που στέλναμε κάποια παιδιά για μεταμοσχεύσεις, κόντεψαν να μας «κλείσουν την πόρτα» την περίοδο 2016-2017, διότι εμείς, το ελληνικό κράτος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την ακρίβεια, χρωστούσαν περίπου 15-20 εκατομμύρια από παλαιότερες μεταμοσχεύσεις που είχαν γίνει από το 2010 έως το 2014! Αντιλαμβάνεστε για τι κατάντια και τι ρεζιλίκι μιλάμε; «Τάιζαν» το 2014 το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ με 10 εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις σε ανύπαρκτα sites, και την ίδια χρονιά χρωστούσαν στην Αυστρία 8 εκατομμύρια ευρώ για μεταμοσχεύσεις Ελλήνων ασθενών που έγιναν εκεί!  Απίστευτο είπατε; Κι όμως…

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα σημαντικά στον χώρο της Υγείας. Δεν θα είναι μόνο το νέο Γενικό Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, το Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο στην Αθήνα. Θα είναι και το μεγάλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έρχεται σύντομα, και μεταξύ άλλων θα αναδιοργανώσει όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας – η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα είναι επιτέλους μία αυτοτελής και αυτόνομη Υγειονομική Περιφέρεια – θα λάβουν τα Νοσοκομεία που πρέπει την αυτονομία τους, μεταξύ αυτών φυσικά βρίσκεται και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη συντεταγμένα η προσπάθεια επαναπόκτησης του πολύπαθου «Ερρίκος Ντυνάν» ώστε και αυτό το νοσοκομείο να ξαναβρεθεί σύντομα υπό τον ευρύτερο δημόσιο έλεγχο.

Διότι όπως επισήμανε και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στις Επιτροπές της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση της δωρεάς:

«Νομίζω ότι παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε σε συνθήκες κρίσης και τεράστιων περιορισμών και μέτρων λιτότητας, και να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και να κρατήσει όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά και – αποδεικνύεται αυτό και από αυτές τις δωρεές που συζητάμε αυτόν τον καιρό – να προσελκύσει, ακριβώς επειδή έχει αξιοπιστία, και σοβαρές ιδιωτικές επενδύσεις που προάγουν την κουλτούρα των κέντρων αριστείας. Αυτή η Κυβέρνηση τα κάνει αυτά, και όχι αυτοί που απλώς φιλολογούν για αυτά».