Σήμερα (20/11) στις 7 μ.μ., πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 23ης «Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης Ανατολική Μακεδονία – Θράκη», που επαναδιοργανώνεται μετά από ενάμισι χρόνο από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τη ΔΕΘ.

Την κορδέλα της επανεκκίνησης της Έκθεσης, θα κόψει η Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης / Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ με συνεχή δρομολόγια το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής θα μεταφέρει τους επισκέπτες από και προς τον εκθεσιακό χώρο στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

Για το σημαντικό αυτό γεγονός, οι διοργανωτές παραχώρησαν σχετική συνέντευξη Τύπου.

«Απώτερος σκοπός των πολιτικών μας είναι η αύξηση του παραγόμενου εισοδήματος στην περιοχή», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, στοχοθετώντας την εξέλιξη της Έκθεσης σε «ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο και κύριο οικονομικό γεγονός του τόπου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προβολή των τοπικών προϊόντων». Ακόμη, δεν παρέλειψε να πει με νόημα: «Δικαιολογούμε τις απουσίες αλλά αποκρούουμε τις αρνητικές κριτικές από τους απόντες· σε μια τόσο δύσκολη εποχή, πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας».

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη που απουσίασε στις Βρυξέλλες, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, επισήμανε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η Έκθεση να καταστεί θεσμός για τη βόρεια Ελλάδα αρχικά και κατόπιν για την περιοχή των Βαλκανίων. «Πιστεύουμε στους ανθρώπους και στα προϊόντα της Περιφέρειάς μας, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα», ήταν το μήνυμα του κ. Παυλίδη που μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, υπογράμμισε το γεγονός της άρτιας οργάνωσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και εν μέσω capital controls, και εκφράζοντας τη φιλοδοξία η Έκθεση να μετεξελιχθεί σε ένα πολυδιάστατο, οικονομικό και όχι μόνο γεγονός, αναφέρθηκε στο προφίλ των παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν δυο οικονομικές ημερίδες, αθλητισμό, πολιτισμό, γευσιγνωσία, τέχνη, παράδοση, χορό, μουσική. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ τα αστικά ΚΤΕΛ Κομοτηνής θα μεταφέρουν τους επισκέπτες δωρεάν.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΘ, υπό την οποία διοργανώνεται η Έκθεση, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως μια συνέχεια της Philoxenia όπου η Περιφέρεια ΑΜ-Θ πραγματοποίησε εξαιρετική παρουσία κερδίζοντας και ένα από τα είκοσι πέντε βραβεία, και αναφερόμενος στην ανανεωμένη επανεκκίνηση της Έκθεσης, μίλησε για τα 70 περίπτερα και τους 120 άμεσους και έμμεσους εκθέτες επισημαίνοντας την υπερκάλυψη του εκθεσιακού χώρου, και υπογραμμίζοντας και την παρουσία εκθετών από την Τουρκία.

Ο αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής της ΔΕΘ κ. Αλέξης Τσαξιρλής, εστίασε στην αυξημένη ζήτηση, και εξέφρασε την πεποίθηση της διεύρυνσης της Έκθεσης σε περιφερειακό, ενώ μίλησε και για μελλοντική διεθνικοποίησή της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Παρασκευή 20/11/2015

10.00-13.00

Έκθεση Ζωγραφικής από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ν.Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» με θέμα την Κομοτηνή ανά τον χρόνο.

19.00-20.00

Εγκαίνια.

21.00-22.00

Βραδιά κρασιού με χορευτικά από τους ΑLMA LIBRE. Χορηγός Λέσχη Κομοτηναίων.

Σάββατο 21/11/2015

11.00-13.00

Oικονομική Συγκυρία και Επιχειρηματικότητα στη Θράκη από το Οικονομικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ομιλητής ο κος  Πραγγίδης Γιάννης.

13.00-16.00

Α.Εξωτερικός Χώρος ‘Εκθεσης

Γνωριμία με το άλογο από τον Ιππικό Πολιτιστικό ‘Ομιλο Κομοτηνής. Δωρεάν βόλτες για τους φίλους της έκθεσης.

Β. Εσωτερικός Χώρος ‘Εκθεσης

‘Eκθεση Ζωγραφικής από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ν.Ροδόπης  «ΑΘΗΝΙΩΝ» με θέμα   Νεκρή φύση και τοπία καθώς  και έκθεση χειροποίητων κατασκευών από χρησιμοποιημένα πέταλα αλόγων από τον αρχιτέκτονα Ξάνθης Αναστάσιο Χαρισίου.

17.00-18.00

Βασικές αρχές παιδικής αυτοάμυνας, από το αναγνωρισμένο Αθλητικό  Σωματείο Πολεμικών Τεχνών ΔΙΑΣ-Βudo Academy.

20.45-22.00

Zωντανή rock μουσική από το νεανικό συγκρότημα «ΜΑΡΩΝ ΦΑΙΒ».

Κυριακή 22/12/2015

10.00-13.00

Έκθεση Γευσιγνωσίας Τοπικών  Παραδοσιακών Προϊόντων  από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Αγ. Παντελεήμων»

20.45-22.00

Βραδιά με τσίπουρο «ΕΩΘΙΝΟΝ», ζωντανή μουσική  και παραδοσιακούς χορούς  από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», και από την Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Οι Φιλοτέχνες».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, 18.30

Ημερίδα « ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ, Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΥ 13, ΚΟΜΟΤΗΝΗ