ΟΡΜΕΝΙΟ 7Σε αντίθεση με τους πληγέντες της Ηλείας…

Επιστολή – διαμαρτυρία για τη καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους του Ορμενίου, για τις ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις και οι αποθήκες τους από τις πλημμύρες της 6ης Φεβρουαρίου του 2012, απέστειλε προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να ζω», κ. Μαρία Γκουσκουσκίδου.

Στην επιστολή της η κ. Γκουγκουσκίδου, την οποία κοινοποιεί και στους βουλευτές του Έβρου, στον απερχόμενο και στον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη, στον Γενικό Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στον απερχόμενο και στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ορεστιάδας, καθώς και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, αναφέρει:

ΓΚΟΥ«Κύριε Υπουργέ.

Όπως γνωρίζετε, η τοπική κοινότητα Ορμενίου του Δήμου Ορεστιάδας επλήγη στις 6 Φεβρουαρίου 2012 από καταστροφική πλημμύρα, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, αποθήκες και επιχειρήσεις.

Μόλις στα τέλη του μηνός Δεκεμβρίου 2012 οι κάτοικοι του Ορμενίου αποζημιώθηκαν για τις ζημίες που υπέστησαν οι οικίες τους.

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα, δύο και μισό χρόνο μετά, δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις που αφορούν τις ζημίες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις αλλά και οι αποθήκες της τοπικής κοινότητας Ορμενίου.

ΟΡΜΕΝΙΟ 1

Μετά από μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών, αναζήτησης της υπόθεσης από Υπουργείο σε Υπουργείο και από υπάλληλο σε υπάλληλο, επανειλημμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών, διαμαρτυριών προς Υπουργούς, Βουλευτές, Τοπικούς Άρχοντες, βρισκόμαστε σήμερα στο εξής σημείο:

1) Η ΚΥΑ που αφορά την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων έχει επιτέλους πρόσφατα εκδοθεί και δημοσιευθεί στην ΕτΚ. Δυστυχώς όμως την κρίσιμη στιγμή που θα εκδιδόταν και η απαραίτητη εγκύκλιος, δυνάμει της οποίας θα εκκινούσε η πραγματική καταβολή των αποζημιώσεων, αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη αρμοδιότητα από την υπάλληλο που χειριζόταν την υπόθεση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιπλέον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

ΟΡΜΕΝΙΟ 42) Η ΚΥΑ που αφορά την αποζημίωση των αποθηκών έχει επίσης πρόσφατα εκδοθεί και δημοσιευθεί στην ΕτΚ. Δυστυχώς όμως τη χρονική στιγμή που πρέπει να ελεγχθούν οι ζημίες στις αποθήκες για να καταβληθεί η αποζημίωσή τους, έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα με τη μετακίνηση των αρμοδίων υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι της ΥΑΣΒΕ, οι οποίοι έχουν πρόσφατα μεταταγεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και οι οποίοι τυγχάνουν αρμόδιοι για τον παραπάνω έλεγχο, αδυνατούν να μετακινηθούν προς το Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας, διότι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης δεν υπογράφει τη μετακίνησή τους.

ΟΡΜΕΝΙΟ 5

Κύριε Υπουργέ.

Η υπομονή των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Ορμενίου έχει εξαντληθεί.

Προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα στη βαθειά οικονομική κρίση που βιώνει όλη η χώρα, αντιμετωπίζοντας δε πρόσθετα και όλες τις υστερήσεις μιας υποβαθμισμένης αγροτικής παραμεθόριας περιοχής, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν όχι πια μόνο την αδιαφορία αλλά και τον εμπαιγμό της Πολιτείας, μιας και ανάλογες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί στο νομό Ηλείας, ήδη από το Δεκέμβριο του 2013, για πλημμύρα που συνέβη ακριβώς την ίδια περίοδο, ήτοι το Φεβρουάριο του 2012.

ΟΡΜΕΝΙΟ 6

Κύριε Υπουργέ

Αιτούμαστε με το παρόν έγγραφό μας να αποκαταστήσετε την αδικία που βιώνουν οι κάτοικοι της παραμεθόριας αυτής τοπικής κοινότητας του Δήμου Ορεστιάδας και να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή των ως άνω αποζημιώσεων, μιας και τυγχάνετε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Με τιμή

Μαρία Γκουγκουσκίδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. κ. Άκη Γεροντόπουλο, υφυπουργό εξωτερικών, βουλευτή Έβρου.

2. κ. Γεώργιο Ντόλιο, βουλευτή Έβρου.

3. κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, βουλευτή Έβρου.

4. κ. Μαρίνο Ουζουνίδη, βουλευτή Έβρου.

5. κ. Άρη Γιαννακίδη, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

6. κ. Γεώργιο Παυλίδη, αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη.

7. κ. Αθανάσιο Καρούντζο, Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

8. κ. Δημήτριο Μουζά, Δήμαρχο του Δήμου Ορεστιάδας.

9. κ. Βασίλειο Μαυρίδη, δημοτικό σύμβουλο και νεοεκλεγέντα Δήμαρχο του Δήμου Ορεστιάδας.

10. κ. Βαλάντη Παντσίδη, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού για το Δήμο Ορεστιάδας “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”.

11. κ. Σταμάτη Γκατζίδη, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού για το Δήμο Ορεστιάδας “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”».