“Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων, και των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων”.

Τις κυβερνήσεις αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, δείχνει ως “υπεύθυνες” για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί της Σαμοθράκης από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων εικοσιτετραώρων, ο επικεφαλής της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Τρέλλης.

Με επερώτησή του προς τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, θέτει σειρά καυτών ερωτημάτων, και ζητά άμεσες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων και για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή μελλοντικών ανάλογων καταστάσεων:  

«Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης ζήσανε για άλλη μια φορά έντονες πλημμύρες και το δράμα των πλημμυρισμένων σπιτιών, μαγαζιών, δρόμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία τους.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 16Χείμαρροι ξεχείλισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε όλο το νησί. Σπίτια, καταστήματα, το Κέντρο Υγείας, το Δημαρχείο του νησιού, πλημμύρισαν και χτυπήθηκαν από κύμα λάσπης. Σοβαρότατες είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο με τον κεντρικό άξονα να είναι κομμένος. Απομονωμένα είναι και τα χωριά Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας και Ξηροπόταμος, ενώ κατεστραμμένη είναι και μία γέφυρα μετά τα Αλώνια. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο σύστημα υδροδότησης της Χώρας, ενώ σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί και το ζωικό κεφάλαιο.

Οι καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα και τον άναρχο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στη Σαμοθράκη την τελευταία εικοσαετία, κάθε δύο-τρία χρόνια καταστρέφονται το οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές, εξαιτίας καιρικών φαινομένων. Πάντα  η συζήτηση ήταν για την αποκατάσταση των ζημιών και όχι και για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των καταστροφών, που δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η παντελής έλλειψη αποχετευτικού συστήματος όμβριων υδάτων σε οικισμούς και στο οδικό δίκτυο.

Η μορφολογία του νησιού με τις μεγάλες κλίσεις ακόμα και εντός των οικισμών, απαιτεί ανάλογες μελέτες- έργα για τη συγκράτηση των υδάτων και την αντιπλημμυρική προστασία.

Ο μεγάλος όγκος του υδάτινου δυναμικού της Σαμοθράκης καταλήγει ανεκμετάλλευτος στη θάλασσα, την ίδια στιγμή που οικισμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης. Χαρακτηριστικά το φετινό καλοκαίρι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να ποτίσουν τα ζώα τους.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες, και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού τεχνικά έργα και υποδομές.

Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό και τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από τα κονδύλια της Ε.Ε. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις, και η συρρίκνωση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

ΤΡΕΛΛΗΣΑποδεικνύεται ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης, και στην τσιμεντοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Συνυπεύθυνες διαχρονικά είναι οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές Αρχές που στηρίζουν αυτή την πολιτική και έχουν στην ευθύνη τους την αντιπλημμυρική προστασία. Την πρώτη ευθύνη όμως την έχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει τις ίδιες “μνημονιακές” πολιτικές με αυτές των κυβερνήσεων που είχαν κορμό τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ:

 • Υποχρηματοδότηση των Δήμων (μάλιστα μειώθηκε ακόμα περισσότερο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χρηματοδότηση για Δήμους και Περιφέρειες), σε βαθμό που για τον Δήμο Σαμοθράκης να υφίσταται ζήτημα επιβίωσης.
 • Απαγόρευση προσλήψεων.
 • Λόγω υποχρηματοδότησης, απαξίωση προσωπικού, υπηρεσιών και υποδομών, και ανάθεση όλων σχεδόν των υπηρεσιών σε εργολάβους.
 • Μη ένταξη αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν για τον συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποσπασματικότητα και η εξ’ αυτής αναποτελεσματικότητα των έργων, και να προστατευτούν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης.

Για να προλάβουμε σοβαρότερες ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες, οφείλουμε να ενεργήσουμε άμεσα ξεπερνώντας εμπόδια που υπάρχουν.

Να πραγματοποιηθούν με συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η εμπειρία με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στις αγροτικές καλλιέργειες και για κατεστραμμένες οικοσκευές, λέει ότι δίνουν “ψίχουλα” πολύ κάτω από την πραγματική αξία των κατεστραμμένων. Τα “ψίχουλα” δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά!

ΤΡΕΛΛΗΣΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο. κ. Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, σε ποιές ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια, ώστε:

Χωρίς καμία καθυστέρηση να προχωρήσει η πλήρης καταγραφή των ζημιών και να παρθούν μέτρα:

 • άμεσης αποζημίωσης για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες, αγροτοκτηνοτροφικες εγκαταστάσεις, μικρές επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο.
 • ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών στο 100%.
 • έκτακτης ενίσχυσης για τις άμεσες ανάγκες τους.
 • άμεσης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας με τη στελέχωσή του και μετεγκατάστασή του  σε υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
 • αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα. Ο χειμώνας είναι μπροστά…
 • παγώματος των χρεών των πληγέντων σε εφορία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 • απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
 • κατάργησης του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί».