Δραματική επιστολή σε Γαβρόγλου για το Δ.Π.Θ. από τα Επιμελητήρια της Θράκης

Ατυχώς, η επιστολή συντάχθηκε την ημέρα που ο Υπουργός Παιδείας υποδεχόταν στην Αθήνα τους εκπροσώπους του ΔΠΘ και τους αυτοδιοικητικούς από τη Θράκη για να συζητήσουν για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ακριτικού ιδρύματος. Δόθηκε δε στη δημοσιότητα μια μέρα αργότερα, όταν πλέον η όποια συζήτηση για περιορισμό των μετεγγραφών είχε ήδη καταστεί ξεπερασμένη
Δημοκριτειο θρακης

Έκκληση για ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με χιλιάδες φοιτητές και τροποποίηση των νομοθετημάτων που διευκολύνουν τις μεταγραφές, απευθύνουν στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Θράκης.

Η σχετική επιστολή τους διακρίνεται από απρόσμενα δραματικό, έως και κινδυνολογικό ύφος, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι φοιτητές παρουσιάζονται ευθαρσώς ως ένα αντιστάθμισμα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τις αναπτυξιακές υστερήσεις της περιοχής.

Ατυχώς, μάλιστα, η επιστολή συντάχθηκε την ημέρα που ο Υπουργός Παιδείας υποδεχόταν στην Αθήνα τους εκπροσώπους του ΔΠΘ και τους αυτοδιοικητικούς από τη Θράκη για να συζητήσουν για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ακριτικού ιδρύματος. Δόθηκε δε στη δημοσιότητα μια μέρα αργότερα, όταν πλέον η όποια συζήτηση για περιορισμό των μετεγγραφών – που σημειωτέον επηρεάζουν χιλιάδες πληττόμενα από την κρίση ελληνικά νοικοκυριά – είχε ήδη καταστεί ξεπερασμένη.

Διαβάστε την επιστολή – έκκληση των προέδρων των Επιμελητηρίων της Θράκης:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.

Σε μια περίοδο που η Θράκη μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα, έρχεται το υπουργείο Παιδείας και εσείς με τον Νόμο 4521/2018 και την Υπουργική Απόφαση 37818/Ζ και δίνετε χαριστική βολή στη Θράκη και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ένα πνευματικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για συγκεκριμένους λόγους εδώ και σαράντα χρόνια.

Ένα πανεπιστήμιο που προσφέρει εκτός από το πνευματικό, επιστημονικό έργο υψηλού επιπέδου, πλούτο αλλά κυρίως εθνική θωράκιση. Άλλωστε έχουν μαθητεύσει χιλιάδες επιστήμονες που διαπρέπουν σήμερα επιστημονικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όλοι δε δηλώνουν υπερήφανοι που έχουν φοιτήσει στο ΔΠΘ και έχουν συμβάλλει για όλα τα παραπάνω στην ακριτική περιοχή της Θράκης μας.

Η Θράκη είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ και την υψηλότερη ανεργία στην πατρίδα μας. Εδώ και πολλά χρόνια πλήττεται από την ανάλγητη μνημονιακή φορολογία, και καθώς συνορεύει με δύο χώρες, την ευρωπαϊκή πλέον Βουλγαρία και τη γειτονική Τουρκία, δύο χώρες με φορολογικούς “παραδείσους”, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να κλείνουν και άλλες να μεταναστεύουν στη Βουλγαρία αδυνατώντας να αμυνθούν στον ανταγωνισμό αλλά και στο ανεξέλεγκτο και ανάλγητο λαθρεμπόριο και παρεμπόριο.

Απροστάτευτες και αδύναμες οι επιχειρήσεις της Θράκης από τις παραπάνω σύγχρονες επιχειρηματικές “μάστιγες”, κλείνουν στοιβάζοντας ανέργους οι οποίοι με τη σειρά τους για να επιβιώσουν εγκαταλείπουν τη Θράκη μεταναστεύοντας, “αδειάζοντας” επικίνδυνα από κατοίκους την ευαίσθητη περιοχή μας, δημιουργώντας τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Η βαριά βιομηχανία που διαθέτει σήμερα η πατρίδα μας, ο τουρισμός, η Θράκη λόγω της εγκατάλειψης των παραπάνω προβλημάτων, καθώς και της ευαισθησίας της περιοχής, μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να πάρει παρά μόνο το 3% από την “πίτα” του τουρισμού. Παρόλο που διαθέτει τιτάνιο πολιτιστικό, αρχαιολογικό, φυσικό, πολυπολιτισμικό, θρησκευτικό πλούτο, ασύγκριτο με τις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας.

Η ενέργεια σας αυτή κ. υπουργέ απαξιώνει, υποβαθμίζει, μειώνει επικίνδυνα τη δυναμική του ΔΠΘ στο ελάχιστο. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ολόκληρη η κοινωνία στη Θράκη είναι ανάστατοι και θεωρούν την ενέργεια σας αυτή, με τον πιο επιεική όρο, ως “ΕΧΘΡΙΚΗ” όχι μόνο για το ΔΠΘ που είναι το προτελευταίο ανάχωμα θωράκισης της Θράκης, αλλά και για τον πληττόμενο επιχειρηματικό κόσμο που μάχεται να κρατήσει με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις του. Αφαιρείτε ακόμη μια δυνατότητα που έχουν, να αξιοποιήσουν από τους χιλιάδες φιλοξενούμενους φοιτητές της πατρίδας μας, στερώντας τους κάθε ελπίδα να παραμείνουν ενεργές, “διώχνοντας” με τις πράξεις σας χιλιάδες φοιτητές από τη Θράκη. Πλήττοντας και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δημιούργησαν με δάνεια, στερήσεις και κόπο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαχρονικά του ΔΠΘ. Όλα αυτά θα μείνουν ανοίκιαστα, απαξιωμένα, και εύκολη λεία για τους “γύπες” που καιροφυλακτούν αλλάζοντας χέρα.

Η πράξη σας αυτή “πληγώνει” το γόητρο της Θράκης, μειώνει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, απαξιώνει και υποβαθμίζει ένα από τα κορυφαία και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Καθώς το ΔΠΘ θεωρείται “βραχίονας” της Θράκης που εκτός από το πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει, προσδίδει πλούτο και στήριξη σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις της Θράκης. Η παρουσία των χιλιάδων φοιτητών “μπολιάζει” τον πληθυσμό της Θράκης μας.

Κύριε υπουργέ,

Σας καλούμε άμεσα όχι μόνο να σταματήσετε αυτό το “έγκλημα” εις βάρος της Θράκης και να τροποποιήσετε τον νόμο και την υπουργική σας απόφαση. Αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να πάρετε γενναίες αποφάσεις τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας και να καταστήσετε φάρο πολιτισμού και πόλο έλξης, ενισχύοντας με χιλιάδες φοιτητές το ΔΠΘ θωρακίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη, ακριτική περιοχή μας. Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγετε κερκόπορτες.

Επιτέλους πρέπει να βρεθούν γενναίοι πολιτικοί στην πατρίδα μας που θα βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο, και το εθνικό συμφέρον ως μέγιστο όφελος για όλους τους Έλληνες αλλά και για τους ίδιους, από το φθηνό συγκυριακό “ΡΟΥΣΦΕΤΙ” και το κομματικό συμφέρον που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχεί.

Με εκτίμηση:
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νικόλαος Αγγελίδης.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνιος Γραβάνης.»

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood