Το Ίδρυμα διευκρινίζει ότι ζητήθηκε η επιστημονική συνδρομή όσων εκ του διδακτικού προσωπικού ειδικεύονται σε ζητήματα μειονοτήτων

Τα σενάρια έδωσαν και πήραν σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με το σκοπό της αποστολής του εγγράφου-«μυστηρίου» από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κάποιοι μάλιστα έδωσαν την ερμηνεία ότι η Ασφάλεια αναζητεί στοιχεία για διδάσκοντες του ιδρύματος, που χρησιμοποίησαν τον όρο «τουρκική μειονότητα».

Η διοίκηση του Δ.Π.Θ., προς αποφυγή περαιτέρω παρερμηνεύσεων, ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της ότι «ουδείς εκ του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματός μας αναζητείται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για υποτιθέμενη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» όπως αφήνεται να εννοηθεί από σχετικό δημοσίευμα».

Ταυτόχρονα, διευκρινίζει ότι με το επίμαχο έγγραφο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, μέσω του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, «ζήτησε την επιστημονική συνδρομή όσων εκ του διδακτικού προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ειδικεύονται σε ζητήματα μειονοτήτων, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της».