Η πρώτη «Έξυπνη Πανεπιστημιούπολη» στην Ελλάδα, αναπτύσσεται στα Κιμμέρια Ξάνθης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου για την ανάπτυξη του “Έξυπνου Πανεπιστημίου / Smart University Campus».

Για το θέμα, σχετική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου στον Πολυxώρο Τέχνης και Σκέψης (Οικία Χατζιδάκι) στην Ξάνθη.

Πρόκειται για εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση για τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας Narrow-Band internet of Things (NB-IoT) για την υλοποίηση έξυπνων εφαρμογών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης των κτιρίων.

Στην πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ στα Κιμμέρια Ξάνθης έχουν τοποθετηθεί τεχνολογικά συστήματα καταγραφής εισροών-εκροών σε δεξαμενή υγρών καυσίμων, μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύστημα ελέγχου και καταγραφής της ποιότητας του νερού, και σύστημα ελέγχου οδοφωτισμού. Με την τεχνολογία NB-IoT η διασύνδεση μεταξύ συσκευών, όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ., γίνεται ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος, καθώς δεν απαιτείται η χρήση ειδικού εξοπλισμού. Υπερτερεί δε σημαντικά σε ποιότητα και ασφάλεια σε σχέση με άλλες τεχνολογίες IoT, αφού η μετάδοση δεδομένων γίνεται μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που επιτρέπει και την καλύτερη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους. Το NB-IoT εξελίσσεται μαζί με τις τεχνολογίες 4G, δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης, ώστε να συμπεριλάβει μεθόδους εντοπισμού θέσης, περιαγωγής, υπηρεσιών μετάδοσης πολυμέσων, και πολλών ακόμη λειτουργιών που θα εξελίξουν σημαντικά τις δυνατότητες του Internet of Things.

*φωτό: xanthi2.gr