Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το υπουργείο, με έγγραφό του με ημερομηνία 19-9-2016 και τίτλο «Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2016-2017 σε δημοτικά σχολεία της χώρας», το οποίο στάλθηκε στα σχολεία σήμερα 20/9, ζητά από τα σχολεία μέχρι…αύριο 21/9, να:

  • προχωρήσουν στην πραγματοποίηση διαπιστωτικών τεστ ανίχνευσης της ελληνομάθειας των μαθητών,
  • έρθουν σε επαφή με τους κηδεμόνες των μαθητών ώστε να υπογράψουν τις αιτήσεις για την παρακολούθηση των τμημάτων ΖΕΠ,
  • συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων και να αποφασίσουν για τη φοίτηση των μαθητών!

Με άλλα λόγια, όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ, «το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με υπογραφή Ν. Φίλη προσπαθεί να εμποδίσει την ίδρυση ΤΥ», αφού «οποιοσδήποτε διαθέτει κοινό νου, καταλαβαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν όλα τα παραπάνω» εντός της  προθεσμίας της…μιας μέρας.

«Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία επιδιώκει να μην ιδρυθούν τμήματα ΖΕΠ και γι’ αυτόν τον λόγο και καθυστέρησε να αποστείλει το σχετικό έγγραφο, θέτοντας ταυτόχρονα ασφυκτικές προθεσμίες υλοποίησης», τονίζει η ΔΟΕ, καταθέτοντας την απαίτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου της άμεσης αλλαγή των προθεσμιών ώστε να είναι δυνατή η ίδρυση των τμημάτων και «να μη μείνει μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση».