– του Δημήτρη Χαδόλια, ιατρού, μέλους ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ.

Υπάρχει έντονη φημολογία σχετική με τη δημιουργία σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Μέστης (όρια νομών Έβρου και Ροδόπης).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕίναι πρόσφατες οι μνήμες από τις δράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δημιουργίας νέων σταθμών διοδίων και παρότρυνσης σε μη πληρωμή του αντιτίμου των ήδη υπαρχόντων.

Τώρα σχεδιάζεται η δημιουργία νέου σταθμού στην Εγνατία Οδό, της οποίας μάλιστα τη διοίκηση έχει το Ελληνικό Δημόσιο (δεν έχει ακόμη αποκρατικοποιηθεί).

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει νέα διόδια;

Στην περίπτωση που γίνει ο σταθμός στη Μέστη, θα πληγεί έντονα οικονομικά ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών. Για τους δημότες του εν λόγω Δήμου, η πρόσβαση στην Κομοτηνή γίνεται επαρκώς από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, όμως σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη που σχεδόν ισαπέχει, η σχετιζόμενη με την πρωτεύουσα του Νομού Έβρου οικονομική κινητικότητα σταδιακά θα εκλείψει. Επαγγελματίες από την Αλεξανδρούπολη πιθανότατα θα διακόψουν την οικονομική δραστηριότητά τους, αλλά και η επισκεψιμότητα από τον γειτονικό νομό Έβρου θα μειωθεί δραστικά. Η δημιουργία των διοδίων στη θέση που επελέγη, αποτελεί  ποινή για μια περιοχή οικονομικά χειμαζόμενη και ταχέως δημογραφικά απογυμνούμενη (κυρίως λόγω της μείωσης του Χριστιανικού στοιχείου).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΙδανικότερη λύση θα ήταν η ματαίωση της λειτουργίας των διοδίων σε μια τέτοια νευραλγική περιοχή. Aν όμως τελικά επιλεγεί να λειτουργήσουν, θα ήταν ορθότερο να γίνουν δυτικότερα του κόμβου της Μέστης, ώστε να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση της Εγνατίας από τους κατοίκους του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Πιθανή προσωρινή διευθέτηση μέσω καρτών ελευθέρας πρόσβασης, κρίνεται επισφαλής διότι προφανώς δεν δύναται να εξυπηρετήσει το σύνολο των δυνητικών επισκεπτών και δημοτών, μπορεί δε να αρθεί σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, και μόνο κατά τι μπορεί να αμβλύνει το οικονομικό πλήγμα που θα δεχθεί ο ακριτικός Δήμος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑγνοώντας τα ουσιαστικά ζητήματα αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Απ. Αντωνούδης, είχε δηλώσει σχετικά ότι «θα λειτουργήσουν διόδια στις εισόδους της χώρας, είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε στη χώρα, δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να χρησιμοποιεί τα δίκτυά μας τα οποία τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό και να μην πληρώνει κανένας». Προφανώς και η είσοδος της χώρας δεν είναι ο κόμβος της Μέστης, προφανώς η ύπαρξη των διοδίων επιβαρύνει τους δημότες ενός φτωχού Δήμου, και προφανώς οι διερχόμενοι αλλοδαποί οδηγοί χρησιμοποιούν το περιφερειακό οδικό δίκτυο (έχει αποδειχθεί στα διόδια Ιάσμου όπου βαρέα οχήματα επιβαρύνουν το περιφερειακό οδικό δίκτυο).