Στο παρασκήνιο της σύντομης ομιλίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ εστιάζει ανάρτηση στον ιστότοπο της εφημερίδας «Καθημερινή». Σύμφωνα με την ανάρτηση, της ομιλίας του Ερντογάν προηγήθηκε μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει, και τότε ο Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε»

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.

Μετά από τις διαβουλεύσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε τελικά να εκφωνήσει ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου, ωστόσο τον προλόγισε ο κ. Αμανατίδης.

Απάντηση στην ανωτέρω ανάρτηση της «Καθημερινής» έσπευσε να δώσει άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου, με πηγές του να σχολιάζουν ότι κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται και ότι «όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».