Δικηγορικοί Σύλλογοι: «Το Σ/Ν του υπουργείου Δικαιοσύνης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τραπεζών»!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ– Βαρύ κατηγορώ από τους δικηγορικούς συλλόγους οι οποίοι κήρυξαν αποχή το τριήμερο 19-21/11.

 

Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους θα πραγματοποιήσουν σε όλη τη χώρα οι δικηγόροι, από την Τετάρτη 19/11 έως και την Παρασκευή 21/11, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της Επικράτειας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της, χθες Σάββατο 15/11/2014.

 

«Αιτία πολέμου» είναι το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.), οι ρυθμίσεις του οποίου κατά τη Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων, αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών! «Πρόκειται για επίθεση κατά της ελληνικής κοινωνίας και της νομικής κοινότητας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του οργάνου των δικηγόρων, όπου ακόμη εκφράζεται η πεποίθηση ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου θα επιφέρει έλλειμμα δικαιοσύνης!

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε σήμερα έκτακτα, μετά την αιφνίδια κατάθεση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χθες στη Βουλή.

 

Από την ανάγνωση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθίσταται – δυστυχώς – σαφές, ότι η εξαγγελία περί διαλόγου με τη νομική κοινότητα (δικαστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές), ήταν άκρως προσχηματική.

 

– Αγνοήθηκαν πλήρως οι εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επί των άρθρων του σχεδίου του Κ.Π.Δ. όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και γνωστοποιηθεί – ήδη τον Αύγουστο – από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

 

– Παραγνωρίστηκε η ομόφωνη σχεδόν απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι – στην πλειονότητά τους – ατυχείς, και σε κάθε περίπτωση απρόσφορες προς επίτευξη των σκοπών που τις συνοδεύουν.

 

– Δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις των διοικητικών Ολομελειών των μεγάλων Δικαστηρίων της χώρας.

 

Είναι, δε, γνωστό, ότι στο σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες:

 

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών, και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

 

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία, και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

 

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

 

Είναι ευνόητο, ότι η κατά ως άνω αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνιστά απρόκλητη επίθεση, όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται. Ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων, δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των Τραπεζών.

 

Η νομική κοινότητα ομονοεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης. Θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου, και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, αποφάσισε ομόφωνα:

 

– Προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων, από την Τετάρτη 19.11.2014 έως και την Παρασκευή 21.11.2014.

 

– Ταυτόχρονη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων κάθε Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας, την Τρίτη 18.11.2014.

 

– Συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 19.11.2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με πρόσκληση σε συμμετοχή των εκπροσώπων των Ενώσεων των δικαστικών λειτουργών και των κοινωνικών φορέων (όπως ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΒΕ, ΤΕΕ, Επιμελητήρια, Σύλλογοι συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών κ.ά.), για την ανάπτυξη των θέσεών μας επί του επίμαχου σχεδίου ΚΠΔ.

 

– Συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων για την επεξήγηση των θέσεών μας επί του εν λόγω σχεδίου ΚΠΔ.

 

– Σύγκληση έκτακτης Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων την Παρασκευή 21.11.2014, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δ.Σ.Α.».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood