ΠΣΑΕΜΘΔιευκρινήσεις επί του κατατεθέντος Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, και την εισηγήτρια του Σχεδίου Νόμου, βουλευτίνα της ΝΔ κ. Παναγιώτα Ιακωβίδου, ζητά με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας.

Στην επιστολή, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμη κυρία Βουλευτά.

Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, ότι την 8 Αυγούστου 2014 κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων Σχέδιο Νόμου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο δίνει επιτέλους λύση στην αδικία έναντι των συναδέλφων μας ε.α. Εθελοντών Μακράς Θητείας οι οποίοι αποστρατεύτηκαν νομίμως, έλαβαν κανονικά τη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά δεν έλαβαν το εφάπαξ που τους αναλογούσε, παρά μόνο έλαβαν ατόκως τις εισφορές τους διότι έπρεπε να έχουν 25ετη μετοχική σχέση με τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, σε αντίθεση με όλες τις άλλες κατηγορίες δικαιούχων στρατιωτικών, για τις  οποίες απαιτείται  10ετη μετοχική σχέση.

Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Βουλής και αναζητώντας το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου, διαπιστώνουμε ότι απουσιάζει το σχετικό άρθρο 4 από το Σχέδιο Νόμου με το οποίο επανακαθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας Στρατού Ναυτικού και Αεροπορίας, και προβλέπει ότι επεκτείνεται και για τους επαγγελματίες οπλίτες (Ε.Μ.Θ. κ.λπ.) το δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 10ετούς μετοχικής σχέσης (αντί της 25ετίας πραγματικής υπηρεσίας που ισχύει σήμερα), και εφόσον προσκομίσουν πράξη συνταξιοδότησης από το δημόσιο ή άλλο συνταξιοδοτική φορέα ασφάλισης, αναδρομικά από 25-7-2001, ενώ οι  σχετικές αναφορές υπάρχουν μόνο στα συνοδευτικά κείμενα (αιτιολογική έκθεση, έκθεση του ΓΛΚ, κ.τλ.).

Ο Σύλλογός μας σας γνωστοποιεί το παραπάνω θέμα που απασχολεί τους ε.α. ΕΜΘ, και σας ζητά προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων μελών του, να διευκρινίσετε αν η σχετική διάταξη θα αποτελέσει τελικά  άρθρο του κατατεθέντος Σχεδίου Νόμου ή όχι, και τους λόγους που παραλείπεται από το αναρτηθέν κείμενο του Σ.Ν.

Σας παρακαλούμε όπως ενεργήσετε με τον δέοντα τρόπο προς άρση της αδικίας εις βάρος των αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας, και να μας ενημερώσετε για το τι ακριβώς ισχύει».