Κείμενο στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες «να διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια με πλήρη σεβασμό προς τη Δημοκρατία, τη Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη», και προειδοποιούν πως «η αποτυχία να το πράξουν θα θέσει όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε κίνδυνο».

– «Η κραυγή ελπίδας του ελληνικού λαού είναι η εγερτήρια ώθηση που χρειαζόμαστε  για να αλλάξει πορεία η ήπειρός μας, είναι κλήση αφύπνισης της Ευρώπης».

– «Οι μέχρι σήμερα οικονομικές πολιτικές παρεμπόδισαν το κοινό Ευρωπαϊκό σχέδιο».

– «Οι απειλές προς την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές».

Πρωτοβουλία με την οποία καλούν τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές  διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με σκοπό την αλλαγή της τρέχουσας αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της χώρας, ανέλαβαν δέκα τρεις ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα – Σοσιαλιστές, Πράσινους και Ενωτική Αριστερά – όπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Γκιγιόμ Μπαλάς, ο Έρνεστ Ούρτασουν, η Μαρίσα Ματίας, κ.ά.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε σήμερα και συνεχίζεται με τη συλλογή υπογραφών στα e-mails:

marisa.matias@europarl.europa.eu

guillaume.balas@europarl.europa.eu

ernest.urtasun@europarl.europa.eu

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε:

«Oι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αποκτούν διαρκώς ευρύτερα ερείσματα. Η ψήφος του ελληνικού λαού ενισχύει μια δυναμική αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, για μια στροφή από τη μονομερή λιτότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή». 

Το κείμενο της πρωτοβουλίας:

«Οι ελληνικές εκλογές τον Ιανουάριο προσέφεραν τη δυνατότητα μιας αλλαγής στην Ευρώπη. Μετά από χρόνια καταπιεστικής λιτότητας και ασύνετης οικονομικής πολιτικής που υπονόμευσαν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, πιστεύουμε ότι η κραυγή ελπίδας του ελληνικού λαού είναι η εγερτήρια ώθηση που χρειαζόμαστε  για να αλλάξει πορεία η ήπειρός μας.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υπέφερε με το να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αποτυχημένη αλυσίδα των γεγονότων που έφεραν την Ευρωζώνη στο χείλος της καταστροφής, και απέτρεψε εκατομμύρια Ευρωπαίους από το να ενστερνιστούν το κοινό μας έργο. Ο ελληνικός λαός έδειξε καθαρά πως επιθυμεί να απορρίψει αυτές τις αποτυχημένες πολιτικές, και αυτό είναι μια κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη: η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη, η ανεργία καλπάζει, και οι μαζικές περικοπές του προϋπολογισμού αφορούν τις πιο βασικές δημόσιες υπηρεσίες. Η Ελλάδα έχει χάσει το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της, και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η Ευρώπη, τα θεσμικά της όργανα, και τα κράτη-μέλη της, δεν μπορούν να συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το πρόγραμμα του μνημονίου και της Τρόικας, η οποία απέτυχε στις δράσεις και στους στόχους της. Ορισμένες φωνές στην Ευρώπη προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα, όμως τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., είναι η ανεργία, η κοινωνική ανισότητα και το χρέος. Αυτά είναι κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα και απαιτούν μια κοινή λύση.

Μέσω της Ελλάδας, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες την αποτυχία τους να δώσουν έως σήμερα  κατάλληλες απαντήσεις σε μια ιστορικά σοβαρότατη οικονομική ύφεση, και στο γεγονός ότι αναπτύχθηκαν οικονομικές πολιτικές που διεύρυναν τις ανισότητες και παρεμπόδισαν το κοινό Ευρωπαϊκό σχέδιο.

Αυτός είναι ο λόγος που πραγματικά πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη οφείλει να υπερισχύσει, και ότι θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξει η καταστροφική πορεία που είχε οριστεί για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εάν αυτό γίνει αποτελεσματικά, τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα ωφεληθεί.

Η Ελλάδα μας προσφέρει την ευκαιρία να θέσουμε τους πολίτες ξανά στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού σχεδίου, ανακτώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τοποθετώντας την στο κέντρο των πολιτικών μας, καθώς και να διαμορφώσουμε υπεύθυνες και έγκαιρες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Οι απειλές προς την ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. οφείλουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και να αρχίσουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση.

Η Ελλάδα αξίζει ανάπαυλα από την πίεση επί των δημόσιων οικονομικών της, προκειμένου να ανταποκριθεί στη μείωση της ανθρωπιστικής κρίσης της, στον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα και στην αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της.

Καλούμε τις κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, που θα επιτρέπει στη χώρα να καλυφθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες της ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να καταλήξουν σε νέα συμφωνία.

Στις κρίσιμες μέρες που έρχονται, καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με πλήρη σεβασμό προς τη Δημοκρατία, τη Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη. Η αποτυχία να το πράξουν θα θέσει όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε κίνδυνο.

Η Ελλάδα προσφέρει μια δημοκρατική και κοινωνική ευκαιρία για την Ευρώπη.

Καλούμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να μην επιμείνουν πλέον στα λάθη του παρελθόντος».

Το κείμενο συνυπογράφουν μέχρι στιγμής, οι:

Μαρίνα Αλμπιόλ (GUE/NGL, ES)

Γκιγιόμ Μπαλάς (S&D, FR)

Σέρτζιο Κοφεράτι (S&D, IT)

Πάμπλο Ιγκλέσιας (GUE/NGL, ES)

Εύα Ζολύ (Greens/EFA, FR)

Σκα Κέλερ (Greens/EFA, DE)

Εντουάρντ Μαρτέν (S&D, FR)

Mαρίζα Ματίας (GUE/NGL, PT)

Λιλιάνα Ροντρίγκες (S&D, PT)

Mόλλυ Σκοτ Κάτο (Greens/EFA, UK)

Μπάρμπαρα Σπινέλι (GUE/NGL, IT)

Μαρκ Ταραμπέλα (S&D, BE)

Έρνεστ Ούρτασουν (Greens/EFA, ES)