«Μείωση των τμημάτων στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Κατάρτισης Κομοτηνής», καταγγέλλει (κατά πλειοψηφία) το Δ.Σ. η ΕΛΜΕ Ροδόπης με ανακοίνωσή του, βάλλοντας κατά Κυβέρνησης και Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.

Το συνολικό κείμενο της ανακοίνωσης υπερψήφισαν οι παρατάξεις ΠΕΚ και ΔΑΚΕ, η παράταξη ΣΥΝΕΚ καταψήφισε τις δύο πρώτες παραγράφους, και η παράταξη ΑΕΣ καταψήφισε την πρώτη παράγραφο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως ΕΛΜΕ Ροδόπης παρακολουθούμε με οργή και αγανάκτηση την κατ’ εξακολούθηση και αδικαιολόγητα πείσμονα προσπάθεια που καταβάλλεται προσφάτως να μειωθούν έτι περαιτέρω τα τμήματα διδασκαλίας στις σχολικές μονάδες του νομού μας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κεραμάρη Παναγιώτη.

Ο κ. Κεραμάρης ως άξιος εκπρόσωπος της τρόικας και των δανειστών, με εφαρμογή του γνωστού πλέον για αυτόν «εντέλλεσθε», διέταξε τον Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής να μειώσει τα τμήματα, ξεχνώντας βέβαια ο ίδιος πως το σχολείο αυτό αποτελεί μια ειδική κατηγορία στην Εκπαίδευση του Νομού μας, αφενός, και αφετέρου είναι σχολείο πρότυπο  στην ειδική αγωγή.

Η αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας και ειδικά της Θράκης, που θα υποστηρίξει και θα προβάλει ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν περνά μέσα από μειώσεις τμημάτων στην ειδική αγωγή και συγκεκριμένα στο ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής.

Αυτή η διαταγή του κ. Κεραμάρη μας θυμίζει άλλες εποχές, οι οποίες περάσανε ανεπιστρεπτί, και ελπίζουμε πως δεν εκφράζουν ούτε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και σίγουρα δεν εκφράζουν την τοπική κοινωνία.

Μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις τμημάτων και σε ένα νέο κύμα υποβιβασμών – συμπτύξεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με αποκλειστικό γνώμονα τον “εξορθολογισμό” του κόστους στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κόφτη, αδιαφορώντας πλήρως για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Οι συνέπειες όλης αυτής της πολιτικής έφτασαν και στον Νομό μας.  Συγκεκριμένα, στο ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής (και όχι μόνο), ζητήθηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη για πρώτη φορά να γίνει μείωση τμημάτων υπονομεύοντας άμεσα το εκπαιδευτικό έργο και την ασφάλεια των παιδιών στην ειδική αγωγή, χωρίς ο ίδιος να κατανοεί την ειδική μορφή αυτού του σχολείου. Μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περιπτώσεις των παιδιών διαφέρουν μεταξύ τους και δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα τμήμα, όπως προκύπτει από τη συνένωση, παραβλέπει τον σχετικό νόμο που αναφέρει:

«Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ορίζεται από κατ’ ελάχιστον τέσσερις (4) έως κατ’ ανώτατο όριο επτά (7) μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Άρθρο 48 Κεφάλαιο Δ´ Νόμος 4415/2016)».

Όπως προκύπτει από το παραπάνω άρθρο του νόμου, τα περισσότερα τμήματα του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής εμπίπτουν στο κατ’ ελάχιστο νόμιμο όριο των τεσσάρων (4) μαθητών. Συνάμα, για τα ολιγομελή τμήματα, υπάρχουν οι απαραίτητες επιστημονικές γνωματεύσεις και αιτιολογήσεις από τους αρμόδιους που προβλέπει ο νόμος. Ο σχολικός σύμβουλος ειδικής αγωγής, το ΚΕΔΔΥ, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι οι φορείς που γνωρίζουν τις περιπτώσεις και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους για εκπαίδευση. Όλοι αυτοί έχουν συμφωνήσει στη σύνθεση και τον αριθμό των τμημάτων. Ωστόσο, ο κ. Κεραμάρης αποφάσισε να αγνοήσει τις γνωματεύσεις των αρμόδιων, χωρίς να έχει καμία γνώση και εικόνα του συγκεκριμένου σχολείου.

Αν δεν εγκρίνει τα αιτιολογημένα ολιγομελή τμήματα του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, όπως ο ίδιος έπραξε σε άλλες περιπτώσεις (θα αναφερθούμε εν καιρώ σε αυτές), είτε στη γενική εκπαίδευση είτε στην ειδική εκπαίδευση, είναι ξεκάθαρο ότι θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των μαθητών μας για μια αξιοπρεπή εκπαίδευση και θα μπει σε κίνδυνο η ασφάλειά τους και η ασφάλεια των εκπαιδευτικών. Σε μια χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η ειδική αγωγή είναι η προτεραιότητά της, διαψεύδεται εκ των πραγμάτων αυτή η δήλωσή της και υπονομεύονται τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία.

Απ’ ό,τι διαφαίνεται, η στόχευση είναι η μείωση ωρών διδασκαλίας και κατά συνέπεια λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό τον επόμενο χρόνο. Ως αποτέλεσμα, η εξοικονόμηση χρημάτων που θα γίνει από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, θα γίνει στον βωμό της καταπάτησης των δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία και της ακύρωσης όλων των αγώνων των γονέων.

Επειδή οι αρμόδιοι φορείς ΔΙΔΕ Ροδόπης, ΚΕΔΔΥ, Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, έχουν συμφωνήσει ήδη στη διάταξη των υπαρχόντων τμημάτων:

Ζητάμε την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων όπως έχει γίνει σε άλλα ειδικά σχολεία της  Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ειδάλλως καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία του εν λόγω σχολείου και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».