Σε ανοιχτή της επιστολή προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Αρχηγέ, γνωρίζοντας το ανεπτυγμένο αίσθημα δικαίου που σας διακατέχει, το ενδιαφέρον σας και τις έμπρακτες προσπάθειές για την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών και για την προστασία των δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού, κάτι που προς τιμήν σας δηλώνετε ως προτεραιότητά σας σε κάθε σας παράσταση στα Γενικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης απευθυνόμενο προς εσάς με το παρόν έγγραφο αιτείται της μέριμνάς σας για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας, από συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της Διοίκησης που εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ως μέλη της αστυνομικής οικογένειας, γνωρίζουμε όλοι μας πως καθήκον μας και ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το φιλότιμο που επιδεικνύει αγόγγυστα το αστυνομικό προσωπικό στην εκτέλεση των καθηκόντων του, είναι πάντοτε υψηλό.

Οι Έλληνες αστυνομικοί έχουμε αποδείξει περίτρανα – κι εσείς ως Αρχηγός μας έχετε ιδία αντίληψη και γνώση αυτού – πως με αίσθημα ευθύνης, όταν υπάρχει αποδεδειγμένα πραγματική ανάγκη, προσφέρουμε τον εαυτό μας στη διάθεση της Υπηρεσίας και των πολιτών, εκτελώντας το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αυτό το αστείρευτο φιλότιμο όμως, πολλές φορές γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη Διοίκηση, της οποίας υποχρέωση και καθήκον είναι η τήρηση των διατάξεων των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών υπαλλήλων και ο σωστός σχεδιασμός των μέτρων και των υπηρεσιακών υποχρεώσεων, η διασταύρωση και αξιολόγηση των πληροφοριών, η επαλήθευση της αξιοπιστίας των πηγών των πληροφοριών  και η ορθή κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού,  ώστε να μην γίνεται άσκοπη καταπόνηση του ήδη ταλαιπωρημένου αστυνομικού προσωπικού.

Αφορμή για την παρούσα καταγγελία μας, είναι η  ολωσδιόλου άσκοπη (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) ταλαιπωρία του προσωπικού της Δ/νσης Αστυνομίας Ροδόπης την       13 -01-2014. Οι αστυνομικοί που  είχαν διατεθεί σε πρωινή υπηρεσία γραφείων,  λίγο πριν την 14.00΄ ώρα, διατάχθηκαν από την Δ.Α. Ροδόπης να αποχωρήσουν άμεσα και να επανέλθουν προς εκτέλεση υπηρεσίας την 17.00΄ ώρα της ιδίας ημέρας, στην έδρα του Αστυνομικού Μεγάρου.

ΔΕΙΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ, κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΤΖΑΤΖΑΝΑ:

Ως λόγος της αιφνίδιας αυτής αλλαγής υπηρεσίας (κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 3 παρ. 2 του Π.Δ. 394/2001), προβλήθηκε ότι υπήρξε ασφαλής πληροφορία πως θα έρθουν από άλλες πόλεις στην πόλη της Κομοτηνής 2.000 φίλαθλοι της Α.Ε.Κ. να διαμαρτυρηθούν κατά την ώρα της πραγματοποίησης της προεκλογικής ομιλίας του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τα γεγονότα όμως απέδειξαν περίτρανα ότι οι πληροφορίες ήταν πέρα για πέρα αβάσιμες, καθότι καμία τέτοια πολυάριθμη μετακίνηση φιλάθλων προς την πόλη μας δεν έγινε και οι αστυνομικοί που εργάσθηκαν πρωί και επανήλθαν την 17.00΄ ώρα για εκτέλεση υπηρεσίας, τελικά χωρίς να τους δοθεί καμία οδηγία παρέμειναν στο Αστυνομικό Μέγαρο έως την 18.00΄ ώρα και αποδεσμεύτηκαν, με έκδηλη την απορία για τον σκοπό και την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής.

Η δε Διμοιρία Υποστήριξης της Δ.Α. Ροδόπης, παρότι εργαζόταν έως την 04.30΄ώρα της 13-01-2015, επαναδιατέθηκαν οι ίδιοι αστυνομικοί σε εκτέλεση υπηρεσίας την 14.00΄ώρα της 13-01-2015 έως την 20.00΄ώρα της ιδίας ημέρας.

Μία και μόνη η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Διοίκησης, δεν θα αποτελούσε ίσως λόγο για να την καταγγείλουμε, καθότι θα διατηρούσαμε μία επιφύλαξη αναγνωρίζοντας τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, όμως το πρόβλημα είναι ότι η άσκοπη ταλαιπωρία του προσωπικού και οι καταστρατηγήσεις των δικαιωμάτων των μελών μας, δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα τείνουν να γίνουν παγιωμένη κατάσταση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την 08-11-2014 η Διμοιρία Υποστήριξης της Δ.Α. Ροδόπης αναχώρησε με υπηρεσιακό όχημα την 08.30΄ ώρα για εκτέλεση υπηρεσίας στην Ορεστιάδα (η οποία απέχει 162 χιλιόμετρα από την πόλη μας), επέστρεψαν στην Κομοτηνή την 19.00΄ ώρα της ιδίας και την 09-11-2014 αναχώρησαν από την έδρα μας την 06.30΄ ώρα για εκτέλεση υπηρεσίας στις Καστανιές – Έβρου (χιλιομετρική απόσταση 180 χιλιομέτρων) και επέστρεψαν στην έδρα μας την 01.30΄ ώρα της 10-11-2014.

Παρότι σύμφωνα με το άρθ.8 Ν.2685/1999 ως τροπ. με άρθ. 9 Ν.3833/2010, στις περιπτώσεις αυτές  οι αστυνομικοί δικαιούνται εκτός έδρας αποζημίωσης σίτισης και διαμονής, αυτό το δικαίωμα τους στερήθηκε καθώς διατάχθηκαν σε αυθημερόν επιστροφή, στερώντας τους νομίμως δικαιούμενη αμοιβή, αλλά και  θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα (δεδομένου ότι ο μοναδικός οδηγός του υπηρεσιακού οχήματος, συνόδευε κανονικά σε εκτέλεση 19ωρης υπηρεσίας την Διμοιρία). Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση καταπόνησης της Διμοιρίας μας, αλλά αποτελεί οφθαλμοφανή καταστρατήγηση των εργασιακών – οικονομικών δικαιωμάτων των μελών μας και έκθεσή τους σε μη οφειλόμενο κίνδυνο σωματικής ακεραιότητας.

  • Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Δημαρχείου Κομοτηνής, από 04-12-2014 έως και 11-12-2014, για την οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κομοτηνής από την πρώτη στιγμή ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και ο ίδιος παρέμεινε εντός του χώρου και δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης προφανώς δεν μπορούσε να αποφασίσει τι είδους μέτρα θα λάβει, τι αριθμό προσωπικού χρειάζεται γι’ αυτά και σε ποιές ώρες της ημέρας κρίνει ότι είναι αυτό αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί, όλες σχεδόν τις ημέρες αυτές άλλαζε συνεχώς τις διαταγές που αφορούσαν την εκδήλωση των αστυνομικών μέτρων και κατά συνέπεια τις υπηρεσίες, δύο ή και τρεις φορές την ημέρα, με αποτέλεσμα το αστυνομικό προσωπικό να ειδοποιείται ξανά και ξανά για αλλαγή υπηρεσίας που είχε διατεθεί και να δημιουργείται άσκοπη καταπόνηση αυτού και παράλληλα να διαταράσσεται η οικογενειακή τους γαλήνη.
  • Καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου 1 του Π.Δ. 173/2013 που προβλέπει την υποχρεωτική έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση και ανακοίνωσή της μέχρι την 14.00΄ ώρα της Παρασκευής, στις περισσότερες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης. Παρότι έχουν εκδοθεί και σχετικές Διαταγές εκ μέρους του Α.Ε.Α., οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εκδίδονται και να ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση και σε αρκετές των περιπτώσεων να αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί.
  • Παράλληλα με όλα αυτά, έχουν εκδοθεί διαταγές της Δ.Α. Ροδόπης σύμφωνα με τις οποίες οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας του Τ.Α. Κομοτηνής και Τ.Τ. Κομοτηνής, διατάσσονται όπως την ώρα που δεν απασχολούνται με ανακριτικά καθήκοντα να επιβαίνουν στο περιπολικό της Υπηρεσίας τους (του αντίστοιχου αστυνομικού ωραρίου με το δικό τους) ως πλήρωμα, κατά παρέκκλιση του άρθρου 59 παρ. 7  εδαφ. β΄ και άρθρου 60 του Π.Δ. 141/91 όπου ρητά ορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Αξιωματικών Υπηρεσίας.
  • Οι προσωρινές μετακινήσεις δε, των συναδέλφων – μελών μας από την οργανική τους θέση σε άλλες Υπηρεσίες με πρωτοβουλία της Δ.Α Ροδόπης και παρά την αντίθετη θέληση του μετακινούμενου προσωπικού, τείνουν να αποκτήσουν χαρακτήρα μόνιμης μετακίνησης καθώς υπερβαίνουν την διάρκεια ενός μήνα που ορίζεται στο άρθρο 20 του Π.Δ. 100/2003, χρησιμοποιώντας το «τρικ» των συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων προσωρινών μετακινήσεων που η κάθε μία τους διαρκεί ένα μήνα.

Υπενθυμίζουμε όμως, ότι στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως οι προσωρινές μετακινήσεις διατάσσονται μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων, επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών. Αναρωτιόμαστε με ποιό τρόπο μπορεί να δικαιολογηθεί το έκτακτο – επείγον και σοβαρό της υπηρεσιακής ανάγκης, όταν γίνονται συνεχόμενες προσωρινές μετακινήσεις – πολλές φορές και για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις ή τέσσερις μήνες (άρα ο μετακινούμενες καλύπτει πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες) – και ταυτόχρονα από τις ίδιες Υπηρεσίες που ενισχύουν οι μετακινούμενοι συνάδελφοί μας χωρίς την θέλησή τους, να υπάρχουν άλλοι αστυνομικοί που μετακινούνται για να ενισχύσουν άλλες Υπηρεσίες ή και τις ίδιες απ’ όπου μετακινείται ο μη επιθυμών;

Όλες αυτές οι καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας εκ μέρους της Διοίκησης, λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς και έντονου πειθαρχικού ελέγχου που αφορά την εκτέλεση των υποχρεώσεων- καθηκόντων του αστυνομικού προσωπικού.

Σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε το δικαίωμα και υποχρέωση της Διοίκησης να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο όταν και σε όποιες περιπτώσεις συντρέχουν οι ικανοί λόγοι.

Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, μετά και την άκαρπη συνάντηση του Προεδρείου με τον κ. Διευθυντή της Δ/νσης Αστυνομίας Ροδόπης, είναι υποχρεωμένο να καταγγείλει όλα τα ανωτέρω και επιπλέον να επισημάνει τα παρακάτω:

Α) Η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου πρέπει να διακατέχεται από αμεροληψία.             Οι πράξεις ή παραλείψεις που  αποτελούν λόγο άσκησης πειθαρχικού ελέγχου σύμφωνα με το Π.Δ. 120/2008, είναι συγκεκριμένες και αφορούν όλους τους υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν νοείται η Διοίκηση για την ίδια πράξη ή παράλειψη να επιλέγει «a la carte» ποιόν θα καλεί σε απολογία και ποιόν όχι.

Β) Στους Οργανικούς Νόμους – Κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, πέρα από τις υποχρεώσεις περιγράφονται και τα δικαιώματα των αστυνομικών υπαλλήλων.      Η εφαρμογή των διατάξεων των Π.Δ. που αφορούν στα δικαιώματα του προσωπικού δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική για την Διοίκηση. Η δε καταστρατήγηση αυτών εκ μέρους της Διοίκησης, εμπίπτει στις διατάξεις του Π.Δ. 120/2008, το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα τυγχάνει εφαρμογής μόνο στους διοικούμενους αλλά όχι και στους διοικούντες.

κ. Αρχηγέ, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σ’ εσάς για την προστασία και την αναπτέρωση του ηθικού του πολύπαθου αστυνομικού προσωπικού. Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε τα μέλη μας να τυγχάνουν σεβασμού και ίσης αντιμετώπισης όχι μόνο έναντι των υποχρεώσεών τους αλλά και έναντι των δικαιωμάτων τους».