– Δημιουργικός και καινοτόμος, όπως μας έχει συνηθίσει, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Κομοτηνής «Η Κερασούντα και το Γαρς», θεμελιώνει φέτος έναν ακόμη θεσμό-ωδή στην παράδοση του Πόντου και της Θράκης.

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η διατήρηση και η προβολή της ποντιακής παράδοσης σε όλες της τις μορφές, ως ένα κομμάτι του πολιτιστικού κολλάζ της πολυπολιτισμικής Θράκης.

ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣτο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, στις 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το «1ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από έναν διαγωνισμό μαγειρικής που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Κομοτηνής (ώρα 20:00), με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν την τιμή στους διοργανωτές να είναι αρωγοί και υποστηρικτές της προσπάθειάς τους, αλλά και το κοινό που θα παραβρεθεί!

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό, σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία αλλά και σε όποιον επιθυμεί να διαγωνιστεί.

Όροι συμμετοχής

 1. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο  φαγητό – έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο.
 2. Το φαγητό – έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών (κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά κ.ά.).
 3. Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.
 4. Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος, και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.
 5. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους, και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών.
 6. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του  με την ακριβή ποσότητα υλικών (γραμμάρια, κιλά, κουτάλια σούπας, κουταλάκια γλυκού κ.λπ.),  όπως και την ποσότητα που παράγεται από τα παραπάνω υλικά (πόσες μερίδες προκειμένου για μαγειρευτό, ή για φαγητό σε ταψί – π.χ. πίτες – το μέγεθος του ταψιού). Επίσης θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής, βήμα-βήμα, και τέλος, να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού – εδέσματος, προκειμένου να εκδοθεί ένα έντυπο που θα περιλαμβάνει όλες τις συνταγές του διαγωνισμού, με την επιμέλεια του Συλλόγου.

Κριτήρια αξιολόγησης συνταγών

Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Παρουσίαση πιάτων.
 • Γεύση παρασκευασμάτων.

 • Αυθεντικότητα συνταγών (παραδοσιακές, χωρίς νεωτερικά στοιχεία).

Διαδικασία διαγωνισμού

Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του, θα απαντά στις ερωτήσεις της επιτροπής, τα μέλη της οποίας αφού το δοκιμάσουν θα βαθμολογούν, και όλα αυτά θα γίνονται μπροστά στο κοινό που θα παρακολουθεί και στο οποίο ταυτόχρονα θα μοιράζεται φαγητό, γιατί και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει τις καλύτερες συνταγές.

Αφού όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάσουν το φαγητό – έδεσμα τους, η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές.

Βραβεία – Έπαθλα

Οι  τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος συμμετοχής.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να σταλούν έως τις 21 Ιουνίου 2015, είτε στο e-mail xrysakaiepixrysa@gmail.com, είτε στο φαξ 2531035719, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”, Θρυλόριο Κομοτηνής, Τ.Κ. 69100».

Πληροφορίες δίδονται στα τηλέφωνα 6976640083 και 6942537702.

ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ 2Στο κάλεσμά της η Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς, κ. Χρύσα Μαυρίδου, αναφέρει: «Καλούμε τους Πόντιους αδελφούς και όποιον άλλον φίλο της ποντιακής παράδοσης, να μαγειρέψουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων μας, να αναδείξουμε το απλό αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό  μας φαγητό, και μέσα από αυτό τη φιλοξενία μας, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού. Γιατί σε κάθε ποντιακό σπίτι, το τραπέζι ήταν, είναι, και θα είναι πάντα στρωμένο». Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κ. Μελίνα Σαββίδου, τονίζει ότι η «εκδήλωση αποτελεί μια γιορτή της παράδοσης στην ακριτική Θράκη, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας».

Χρησιμοποιήστε τη Δήλωση Συμμετοχής:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ

«Η Κερασούντα και το Γαρς»

1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 1. ΠΙΤΑ 2. ΨΑΡΙ 3. ΚΡΕΑΣ – ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ 4. ΓΛΥΚΑ 5. ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ 6. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ – ΖΥΜΑΡΙΚΑ 7. ΛΑΧΑΝΙΚΑ 8. ΟΣΠΡΙΑ  9. ΣΟΥΠΕΣ   (Κυκλώστε ).

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ :


ΕΠΩΝΥΜΟ/Α
α) ________________________ β) __________________________

ΟΝΟΜΑ/ΑΤΑ
α) ________________________ β) __________________________

ΔΗΜΟΣ – ΠΟΛΗ – ΟΙΚΙΣΜΟΣ


ΤΗΛΕΦΩΝΑ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
α) ________________________ β) __________________________

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:


ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ :


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

( δίπλα από κάθε υλικό θα πρέπει να γράφεται το βάρος ή η ποσότητα. Για παράδειγμα: αλεύρι σκληρό 160 γραμμάρια ή σκόρδο 3 σκελίδες κλπ. )

 1. _________________________________________________________________
  2. _________________________________________________________________
  3. _________________________________________________________________
  4. _________________________________________________________________
  5. _________________________________________________________________
  6. _________________________________________________________________
  7. _________________________________________________________________
  8. _________________________________________________________________
  9. _________________________________________________________________
  10. ________________________________________________________________
  11. ________________________________________________________________
  12. ________________________________________________________________
  13. ________________________________________________________________
  14. ________________________________________________________________
  15. ________________________________________________________________

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

(Περιγράψτε όσο γίνεται λεπτομερέστερα τον τρόπο παρασκευής της συνταγής).

…………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..