Στη θέση του θύματος ναυτικού ατυχήματος, βρέθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Βασικών Γνώσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Ροδόπης, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ενότητας “Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο”.

“Οι ναυαγοί”, ήταν ο τίτλος του σεναρίου στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι εν δυνάμει εθελοντές, στην πισίνα του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή του Τμήματος Υγρού Στοιχείου της κεντρικής διοίκησης της ΕΟΔ, Νίκου Κυριακίδη.

Οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν τον σωστό τρόπο εγκατάλειψης ενός πλοίου, τις κατάλληλες θέσεις που πρέπει να πάρει το θύμα μέσα στο νερό, τον τρόπο ρίψης σκοινιού και σωσιβίου, την ομαδική κολύμβηση, την ανθρώπινη αλυσίδα, και γενικότερα τον συντονισμό μέσα στη θάλασσα.

Επίσης, με τη βοήθεια σωστικής λέμβου, εξασκήθηκαν σε τεχνικές της σωστής θέσης του σωστικού μέσου, αλλά και της επιβίβασής τους σε αυτήν.

“Είναι σημαντικό να δούμε μερικά θέματα αυτοπροστασίας στο υγρό στοιχείο, ώστε όταν επιχειρήσουν οι εθελοντές, ακόμα κι αν δεν μπούνε στο τμήμα Διάσωσης Υγρού Στοιχείου, να μπορούν να είναι χρήσιμοι χωρίς να κινδυνεύσουν οι ίδιοι και χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο ούτε την αποστολή ούτε συναδέλφους”, τόνισε ο κ. Κυριακίδης, που επισήμανε την “ανάγκη εκπαίδευσης των διασωστών στο πλαίσιο της ομάδας, που αποτελεί και το βασικό θεμέλιο του εθελοντισμού”. Όπως υπογράμμισε, “ο διαχωρισμός που πρέπει να γίνεται, είναι ανάμεσα στον ευαισθητοποιημένο πολίτη που προσπαθεί χωρίς να ξέρει, και την εκπαιδευμένη ομάδα διάσωσης – όχι του εκπαιδευμένου διασώστη. Δεν είμαστε μεμονωμένα άτομα που ο καθένας από μας σπεύσει ως … σούπερμαν, αλλά ομάδα, που επιχειρεί συντονισμένα και οργανωμένα”.

Οι εκπαιδευόμενοι καταρτίστηκαν στη στατιστική ατυχημάτων στο νερό, στον ρόλο του απλού παρατηρητή και του διασώστη σε ένα ατύχημα, στους κινδύνους στο υγρό στοιχείο, στην υποθερμία, στη μη κολυμβητική διάσωση, στη διάσωση σε πάγο, στη διαφυγή από θαλάσσια και ποταμίσια νερά, στη διαφυγή από αυτοκίνητο που έχει πέσει στο νερό, στην αντιμετώπιση και αναγνώριση της υποθερμίας και στον κατάλληλο εξοπλισμό για διάσωση στο υγρό στοιχείο.