Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα αποστρατευθέντα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας – Ενόπλων Δυνάμεων, «καθόσον δεν απονέμεται σε αυτά η οφειλόμενη από το κράτος σύνταξη, λόγω του αντιφατικού, ασαφούς και κυρίως ανερμήνευτου περιεχομένου του ψηφισθέντος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ν. 4.387/2016,», τονίζει ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος και κατάθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, «μήπως και υπάρξει επιτέλους ευαισθητοποίηση της Κυβέρνησης και ανταποκριθεί στην αυτονόητη υποχρέωσή της», όπως υπογραμμίζει.

Στην ερώτησή του αναφέρει:

«Κυρία Υπουργέ.

Η ψήφιση του ν. 4.387/2016 επέφερε ριζικές αλλαγές στην ασφαλιστική-συνταξιοδοτική νομοθεσία, εισάγοντας νέες διατάξεις και δεδομένα και στο ασφαλιστικό των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας και στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο αναθεωρήθηκε επί το δυσμενέστερο.

Επειδή πολλές εκ των νέων διατάξεων, είτε δεν έχουν επαρκώς ερμηνευθεί, είτε παρίστανται ασαφείς ως προς το περιεχόμενό τους και την κανονιστική τους εμβέλεια, έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στους προμνησθέντες δημόσιους λειτουργούς, καθώς ουδείς δύναται να γνωρίζει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει η συνταξιοδοτική διοίκηση, τις διατάξεις αυτές.

Ειδικότερα:

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν.4387/2016 (Α-85) με τίτλο “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος − Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις” ορίζεται ότι: « Ειδικά, για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4, τίθενται σε ισχύ από 1.7.2016».
  2. Κατά την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, διαπιστώθηκε ότι αντίκειται στα οριζόμενα της παραγράφου 2 του άρθρου 73 του Συντάγματος, καθότι η ως άνω τροπολογία που αναφέρεται στην απονομή σύνταξης και στις προϋποθέσεις της, εισήχθη προς ψήφιση χωρίς γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επιπλέον, δημιουργούνται ασάφειες, καθώς σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 53 του ίδιου νόμου, η λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α. (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) αρχίζει από 1.1.2017 ενώ με την παραπάνω διάταξη τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος εντάσσονται σε αυτόν από 1.7.2016, δηλαδή προτεραία της δημιουργίας του.

Εν όψει τούτου και επί σκοπού όπως διευκρινιστούν κύρια ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ερωτάστε κυρία Υπουργέ:

Προτίθεστε να δώσετε λύση στο όλο θέμα, δεδομένου ότι για συνταξιούχους ιδιαίτερα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να υπολογιστεί η σύνταξή τους, οδηγώντας τους σε απελπισία και να αντικαταστήσετε  την παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 4387/2016 από το χρόνο της ισχύος της;».