Σε δημόσια δήλωση αποκατάστασης της τιμής και της υπόληψης του Ιλχάν Αχμέτ, προέβη η πανελλαδικής κυκλοφορίας, αθηναϊκή εφημερίδα «Δημοκρατία», με ανασκευή συκοφαντικού δημοσιεύματος του φύλλου της 7ης Απριλίου 2016 εις βάρος του βουλευτή Ροδόπης, μετά από αγωγή που είχε κατατεθεί εναντίον της από τον ίδιο ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, μετά από ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία στις 7/4/2016 που αφορούσε στο πρόσωπο και την πολιτική του δράση, με τίτλο «Τορπίλη από τον Ιλχάν Αχμέτ στη Δυτική Θράκη», απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα ζητώντας την ανάκλησή του. Στο εξώδικο και στην αίτηση που κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο, ο βουλευτής Ροδόπης ζητούσε να γίνει διόρθωση των συκοφαντικών χαρακτηρισμών που εμπεριέχονταν  στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την οποία ζητούσε την ακύρωση εγκυκλίου που απαγόρευε ουσιαστικά τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο που είχε σταλεί στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης με αριθ. Φ.2.4./1224 και ημερομηνία 1/4/2016, η οποία έφερε την υπογραφή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη, ετίθετο ζήτημα ως προς τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα συγκεκριμένα τα σχολεία. Ο βουλευτής στην ερώτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…Το δικαίωμα χρήσης της τουρκικής γλώσσας στα μειονοτικά δίγλωσσα σχολεία της Θράκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, της λειτουργίας και αυτής της ίδιας της υπόστασης αυτών των σχολείων, όπως αυτή καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης αλλά και από το ελληνοτουρκικό Μορφωτικό Πρωτόκολλο του 1968». Με άλλα λόγια, ο βουλευτής Ροδόπης ζητούσε τη χρήση της τουρκικής παράλληλα με την ελληνική γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, και όχι τη χρήση αποκλειστικά και μόνο της τουρκικής, όπως ισχυριζόταν ψευδώς το δημοσίευμα της εφημερίδας, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις σε μέρος της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό της έντασης του συγκεκριμένου ρεπορτάζ ήταν ότι έφτασε στο σημείο να εγκαλεί τον Ιλχάν Αχμέτ υποστηρίζοντας εντελώς άδικα, αβάσιμα και αναπόδεικτα, ότι «είναι φανερό ότι ο βουλευτής καταγγέλλει τον διευθυντή εκπαίδευσης της Θράκης σύμφωνα με εντολές που έχει πάρει από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής».

Τελικά…

…οι υπεύθυνοι εκδότες της «Δημοκρατίας» αποδέχτηκαν επί της ουσίας  ότι οι συκοφαντικές  αναφορές προς το πρόσωπο του βουλευτή «δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, οφειλόταν σε εσφαλμένη ενημέρωση εκείνης της περιόδου, και ως εκ τούτου ανακαλούνται από την εφημερίδα προς αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης του»Στην ίδια δημόσια δήλωση η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι ο Ιλχάν Αχμέτ «δεν έχει ουδεμία σχέση με εντολές και συμφέροντα του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, ούτε δέχτηκε εντολή από οποιονδήποτε για να ασκήσει τα καθήκοντα του ως βουλευτής Ροδόπης και δεν απαίτησε με την κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει», όπως εσφαλμένα και συκοφαντικά ανεγράφη στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, «να ομιλείται μόνο η τουρκική γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης».       

Δείτε το επίμαχο δημοσίευμα:

Δείτε το πρακτικό συμβιβασμού που αποδέχτηκε η εφημερίδα “Δημοκρατία” προκειμένου να μην φτάσει η υπόθεση ενώπιον του ακροατηρίου:

 

«Νιώθω δικαιωμένος γιατί υπηρετώ αρχές και αξίες στην πολιτική μου διαδρομή»

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ τόνισε σχετικά: «Αισθάνομαι ικανοποίηση για το γεγονός ότι η εφημερίδα «Δημοκρατία» σήμερα απεδέχθη ενώπιον των δικαστικών αρχών την αναλήθεια και τον συκοφαντικό χαρακτήρα του περιεχομένου ρεπορτάζ που αναφερόταν στο πρόσωπό μου και με δημόσια δήλωσή της αποκατέστησε την τιμή και την υπόληψή μου. Νιώθω δικαιωμένος από αυτήν την εξέλιξη γιατί σε όλη την διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής υπηρέτησα τις αρχές και τις αξίες μου και όχι συμφέροντα τα οποία προσπάθησε με ευθέως απαράδεκτο και ψευδή τρόπο να επικαλεστεί η συγκεκριμένη εφημερίδα. Επιμένω και σήμερα ότι δεν έχω καμία διάθεση εναντίωσης στην ελευθεροτυπία η οποία αποτελεί ύψιστο αγαθό μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας, παρά μόνο της προάσπισης της τιμής και της πολιτικής μου ακεραιότητας από ανάλογα  δημοσιεύματα που πλήττουν βάναυσα και τις δύο».                    

Η ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Παιδείας:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Απαγόρευση εκφώνησης ανακοινώσεων  στη Τουρκική  Γλώσσα στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης»

Κύριε Υπουργέ,

Ως κεραυνός εν αιθρία έφτασε στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης το έγγραφο με αριθμ’ πρωτοκόλλου Φ.2.4./1224 της 1/4/2016 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π&Δ Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης που υπογράφεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, σύμφωνα με το οποίο ζητείται ώστε «οι ανακοινώσεις στους μαθητές των σχολείων να εκφωνούνται στην επίσημη γλώσσα του κράτους».

Είχε προηγηθεί άλλο έγγραφο στις 7/3/2016 του ιδίου προσώπου με αριθμ’ πρωτοκόλλου Φ.8.2/2.4./2026 της 7/3/2016, σύμφωνα με το οποίο οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ Νομού Ροδόπης, οι οποίοι εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς τους μειονοτικού (Τουρκόφωνου) προγράμματος των Μειονοτικών σχολείων κλάδου ΠΕ 73, να δεχθούν από τους προϊσταμένους τους ώστε «στο εξής οι όποιες ανακοινώσεις ή ενημερωτικά σημειώματα στέλνονται στα σχολεία, εκ μέρους τους, να είναι στην επίσημη γλώσσα του κράτους, δηλαδή την Ελληνική». Και καταλήγει η ανακοίνωση το ύφος της οποίας αποτελεί πραγματικό μνημείο διοικητικού αυταρχισμού: «Εφιστούμε την προσοχή σας  για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της παρούσας οδηγίας μας».

Κύριε υπουργέ,

Το δικαίωμα χρήσης της Τουρκικής γλώσσας στα Μειονοτικά δίγλωσσα σχολεία της Θράκης, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, της λειτουργίας και αυτής της ίδιας της υπόστασης αυτών των σχολείων, όπως αυτή καθορίζεται από την Συνθήκη της Λοζάνης αλλά και από το ελληνοτουρκικό Μορφωτικό Πρωτόκολλο του 1968 το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων του εδαφίου (α) της παραγράφου (1), η  υπό των μαθητών και των διδασκόντων εν ταις σχολαίς χρήσις της μειονοτικής γλώσσης θα επιτρέπηται άνευ περιορισμού εις πάσαν άλλην περίπτωσιν ως εις τα διαλείμματα, σχολικάς δραστηριότητας, διαλέξεις, συμβούλια διδασκόντων».    

Οι μαθητές εξάλλου που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία διδάσκονται ως μητρική τους γλώσσα την Τουρκική και ως ξένη ή δεύτερη γλώσσα την Ελληνική, σύμφωνα με τα όσα το ίδιο το Ελληνικό κράτος έχει αποδεχθεί και θεσπίσει με το νόμο 694/1977 για την Μειονοτική Εκπαίδευση αλλά και τις επιστημονικές παραδοχές του ΠΕΜ μετά το 1997.

Η Τουρκική γλώσσα, συνεπώς, δεν μπορεί να τίθεται εκποδών ούτε να ποινικοποιείται η χρήση της στις ανακοινώσεις του σχολείου, λες και τελεί σε καθεστώς ημιπαρανομίας μέσα στα Μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Η υποκρυπτόμενη, δε, απειλή, εις βάρος των χρηστών της Τουρκικής γλώσσας εκπαιδευτικών, που απορρέει από το ύφος των ανακοινώσεων που αναδείχθηκαν παραπάνω,  μαρτυρά ανομολόγητες προθέσεις για το Μειονοτικό σχολείο και την λειτουργία του από υπηρεσιακούς λειτουργούς  που έχουν ταχθεί να υπηρετούν την προοπτική της Μειονοτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Κύριε υπουργέ,

Το δικαίωμα στη μειονοτική εκπαίδευση είναι, μακράν το σημαντικότερο ειδικό δικαίωμα (δικαίωμα-συνθήκη), που μπορούν να αποζητούν οι άνθρωποι των οποίων η μητρική γλώσσα δεν κατέχει καθεστώς επίσημης ή εθνικής γλώσσας στο κράτος του οποίου είναι πολίτες.

Και τούτο διότι η γλώσσα αποτελεί την κατεξοχήν αντιπροσωπευτική, λογική, γνωστική αλλά και βιωματική λειτουργία του ανθρώπου. Η ένδυση ενός τόσο σημαντικού για τη ανθρώπινη ταυτότητα συστατικού, όπως η γλώσσα, με το μανδύα του δικαιώματος, αποτελεί συχνά μονόδρομο, μιας δημοκρατικά δομημένης και προασπιζόμενης τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, πολιτείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Σκοπεύετε να παρέμβετε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να αποσυρθούν διά ανάλογου επίσημου διοικητικού εγγράφου, οι παραπάνω γραπτές εντολές του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης προς τους εκπαιδευτικούς του Τουρκόγλωσσου προγράμματος των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης;

Ιλχάν Αχμέτ

Βουλευτής Ροδόπης με Το Ποτάμι”.