Σχετικά με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα, που αφορά στην απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.». για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης», σε δήλωσή του ο Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει:
“Η πρόσφατη απόφαση απόρριψης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε. για την εξόρυξη χρυσού στον ευρύτερο χώρο των Σαππών στη Ροδόπη, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία όλων εκείνων των δυνάμεων που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για την περιοχή. Μια ανάπτυξη που αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και σέβεται τους φυσικούς της πόρους.
Το εγκεκριμένο πριν από λίγες ημέρες, Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την ΑΜ-Θ, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, δίνει χωρίς καμία αμφιβολία ένα οριστικό τέλος στα σχέδια εξόρυξης του χρυσού στη περιοχή. Απαλλάσσει τις τοπικές κοινωνίες από την ομηρία πολλών χρόνων και από τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, που  ο σχεδιασμός του, οι προτεραιότητές του, απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια δραστηριότητα.

Ενώ ήταν ισχυρό το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν από το βήμα του Συνεδρίου, σε διάλογο με το ακροατήριο για τα Χρυσωρυχεία, απευθυνόμενος σε αυτοδιοικητικούς, είπε “εσείς ξεμπλέξατε νωρίς”, επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης”.