• Ημέρα μνήμης χθες για τους 18 σφαγιασθέντες στο Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης το 1915.

Ανάμεσα στα ονόματα, και αυτό του Κύρκου Ν. Κύρκου, συγγενή του Λεωνίδα Κύρκου ο οποίος δεν έκρυβε την αγάπη του για το Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής – άλλωστε είχε παραβρεθεί και τιμηθεί σε πολλές από τις επετειακές εκδηλώσεις.

ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΣΑΜΑΚΟΒΟ“Παρών” στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε, ο Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος σημείωσε:

Αποτελεί τιμή για μένα να βρίσκομαι στο βήμα αυτής της ξεχωριστής για τους Σαμακοβίτες εκδήλωσης.

Ημέρα μνήμης για τον άδικο χαμό, αλλά και ημέρα περισυλλογής για τα δεινά που υπέστη ο ελληνισμός καθώς και την πορεία του στο διάβα του χρόνου.

Η ιστορία των Σαμακοβιτών είναι σε μικρογραφία αυτής όλου του ελληνισμού. Παρά τις στερήσεις, τις διώξεις, τις σφαγές, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, όχι μόνο άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι, αλλά κατάφεραν με μόχθο, με σκληρό αγώνα, να προκόψουν, και σήμερα να αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Είναι ένα μήνυμα για τη σημερινή Ελλάδα, ότι μπορεί παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, μακριά από φοβικά σύνδρομα. Ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά με σιγουριά και ασφάλεια χωρίς την κινδυνολογία του χθες, βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες του τόπου και όχι τις προσωπικές στρατηγικές που διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες”.

Σε σχόλιό του εξάλλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Χαρίτου κάνει λόγο για “αρνητική εντύπωση που προκάλεσε ο ιδιαίτερα διχαστικός λόγος του τέως βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις τοπικές κοινωνίες”, και σημειώνει: “Η άκρατη κινδυνολογία για την περιοχή της Θράκης «επιλέχθηκε» προφανώς για να κρύψει τις προσωπικές του ανασφάλειες και ευθύνες. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…”.