Με αφορμή δημοσιεύματα και πληροφορίες σχετικά με την προοπτική συγχώνευσης του ΤΕΙ / ΑΜ-Θ με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, σε δήλωσή του τονίζει:

“Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να αποσαφηνίσει…

Στη συζήτηση που άνοιξε για την αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας:

  • αντί να υπάρξει και να αναδειχθεί ένα επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ΔΠΘ με τη δημιουργία των νέων τμημάτων που έχει ανάγκη…
  • αντί να συζητάμε για τη συνένωση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ / ΑΜ-Θ ως ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης…

…αντί λοιπόν όλων αυτών, παρακολουθούμε με έκπληξη και ανησυχία ατυχείς χειρισμούς και επιλογές από μέρους υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας.

Επιλογές που προκρίνουν τη συγχώνευση του ΤΕΙ / ΑΜ-Θ με τα αντίστοιχα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημιακού ιδρύματος υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρυτανεύοντος του ΔΠΘ αλλά και του πρύτανη του ΤΕΙ / ΑΜ-Θ.

Αν όσα συζητούνται στον δημόσιο διάλογο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ανάγκη το ταχύτερο δυνατόν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσαφηνίσει πλήρως τις πραγματικές της προθέσεις.

Υ.Γ. 1: Τέτοια σημαντικά ζητήματα είναι αδιανόητο να συζητούνται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της, όταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής.
Υ.Γ. 2: Τα σοβαρότατα υπαρκτά προβλήματα νομιμότητας στο ΔΠΘ προφανώς και δεν είναι δυνατόν να οδηγούν σε επιλογές που το αποδυναμώνουν περαιτέρω!”.