Από το σχολικό έτος 2018 – 2019 θα εφαρμοσθεί η εγγραφή των 4χρονων νηπίων στα Νηπιαγωγεία και την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, σύμφωνα με διάταξη – άρθρο, που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επίσης, προβλέπεται ότι, αυτό θα πραγματοποιηθεί, σταδιακά, σε Δήμους, που θα επιλεγούν, σύμφωνα με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η προς ψήφιση διάταξη αναφέρει:

– «Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών».

– «Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα, ενώ για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύμφωνα με την παρ. 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, εφαρμοζόμενου σε κάθε περίπτωση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985».

Η ανωτέρω διάταξη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση, τόσο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), οι οποίοι κάνουν λόγο για επιβολή «λουκέτου» στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και απολύσεις εργαζομένων.

Στη βάση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία και με την ΠΟΕ-ΟΤΑ), αποφάσισε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί «ως πρώτο βήμα αντίδρασης στην υποβάθμιση των Παιδικών Σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του έμπειρου Παιδαγωγικού Προσωπικού που εργάζονται σε αυτούς».

Παρόλα αυτά, αρκετοί Δήμοι της χώρας «αδειάζουν» τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να μην κλείσουν οι ίδιοι τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Τούτο, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, ισχύει και για τον Δήμο Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης, αναγνώρισε καταρχήν ότι η προωθούμενη διάταξη θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, αφού θα αποφέρει τη συρρίκνωση του αριθμού των παιδιών και κατ’ επέκταση των δομών και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτούς. Επικαλούμενος όμως την αναστάτωση που θα προκληθεί στις οικογένειες των παιδιών, γνωστοποίησε πως ο Δήμος Κομοτηνής δε θα επιβάλει το κλείσιμό τους την ερχόμενη Τρίτη, κάτι που επαφίεται στο βαθμό συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Σεβόμενοι τους δημότες που πρέπει τη μέρα εκείνη να πάνε στις δουλειές τους, δε θα κλείσουμε τους δημοτικούς σταθμούς, αλλά όποιος εργαζόμενος θέλει μπορεί να απεργήσει», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκυρήξει για την Τρίτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για όλους τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, διευκολύνοντάς τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα 10.00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όσον αφορά στο Νομό Ροδόπης, στο πλαίσιο των δράσεων για την ενημέρωση των δημοτών, ειδικότερα των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη και ώρα 10 το πρωί στον χώρο του Δημαρχείου Κομοτηνής. Ο Σύλλογος τονίζει ότι με την απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να περάσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από 4 ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση, οδηγούνται σε απαξίωση και κλείσιμο οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.