Ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο όταν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου ανακοίνωνε την προώθηση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, του τεχνικού φακέλου για την κατασκευή υπερσύγχρονου υδραγωγείου. Μέσα στο έτος που ακολούθησε, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και κινήθηκαν και οι διαδικασίες δημοπράτησής του. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΤΕΚ Θεσσαλονίκης, η οποία θα κατασκευάσει το προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ έργο, εντός των επόμενων δεκαοκτώ μηνών. Τη σύμβαση κατασκευής, συνυπέγραψε με τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ράπτης.

 Για την απολύμανση του νερού το νέο υδραγωγείο δεν θα χρησιμοποιεί χλώριο, αλλά προηγμένη τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που θα διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή καθαρότητα.

Οι εγκαταστάσεις του νέου υδραγωγείου θα είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένες, θα αναπτύσσονται στο οικόπεδο του υπάρχοντος, σε εμβαδό 36 Χ 16 μέτρων, και θα διαθέτουν έξι υπερσύγχρονα φίλτρα-ταχυδιυλιστήρια, με δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι και διπλάσιων ποσοτήτων νερού συγκριτικά με τις σημερινές εγκαταστάσεις, καθώς και σύστημα αυτοκαθαρισμού των φίλτρων. Σε πρώτη φάση θα είναι μέγιστης δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων/ώρα, ενώ προβλέπεται δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας σε 800 κυβικά μέτρα/ώρα.

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, που θα λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο και ποιοτικό τρόπο, και της οποίας η υλοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την πόλη της Κομοτηνής, οι οικισμοί του Δήμου που υδροδοτούνται είτε εξ ολοκλήρου είτε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υδραγωγείο Κομοτηνής, είναι οι: Ήφαιστος, Παραδημή, Μικρό Κρανοβούνιο, Μεγάλο Κρανοβούνιο, Μεσοχώρι, Υφαντές, Ροδίτης, Θρυλόριο, Φύλακας, Ανθοχώρι, Κόσμιο, Μικρό Δουκάτο, Μεγάλο Δουκάτο, Άγιοι Θεόδωροι, Σύμβολα, Καρυδιά, Πάνδροσος, Ιάμπολη, Σιδηράδες, Τυχηρό, Γρατινή.

IMG 20180607 111832 1

Δείτε τι δήλωσαν ενόψει της κατασκευής του σημαντικού αυτού έργου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δημήτρης Καρασταύρου και Στράτος Τσακιρίδης αντίστοιχα.