Τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, επισκέφθηκε στην Αθήνα ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πολύμηνη καθυστέρηση στις καταβολές των αποζημιώσεων στους καπνοπαραγωγούς και στους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουνίου του 2016 αλλά και τις παγωνιές του περσινού Μαρτίου, που είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων.

Ο κ. Κουρεμπές ενώπιον του Βουλευτή δεσμεύτηκε για τις πληρωμές των αποζημιώσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς και για το ύψος στο οποίο θα κυμανθούν αυτές, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ στους αγρούς και στις καλλιέργειες.

Αναλυτικότερα:

  • για τα καπνά, τα πορίσματα των ελέγχων για το ύψος των ζημιών θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται στο τέλος του Φεβρουαρίου, με μέσο όρο αποζημίωσης τα 3,72 ευρώ ανά κιλό, και για μέση ποσότητα 140-150 κιλών ανά στρέμμα.
  • για τους κερασοπαραγωγούς, τo πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι τελικές εκτιμήσεις, και η καταβολή των αποζημιώσεων αναμένεται να γίνει έως το τέλος του Μαρτίου, χωρίς πάντως να έχει ανακοινωθεί ακόμη η μέση τιμή για την αποζημίωση του κάθε παραγωγού.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε από τον Διοικητή του ΕΛΓΑ «οι εκτιμήσεις να είναι αντικειμενικές-πραγματικές, και να ανταποκρίνονται πλήρως στο μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν για την κάθε εκμετάλλευση ξεχωριστά, ώστε να μην παρατηρηθούν αδικίες όπως είχε συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν».