Νυχθημερόν 365 εικοσιτετράωρα τον χρόνο, οι μάχιμοι τεχνικοί-εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής που σπεύδουν και καλύπτουν τις ανάγκες 62.980 συνδέσεων στα 183 χωριά του νομού Ροδόπης, είναι μόλις…δώδεκα τον αριθμό!

Η Δ/ντρια Περιοχής Κομοτηνής του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Γεωργία Ανδρέου.

Το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει τον όγκο των εργασιών που φέρουν εις πέρας και το μέγεθος της σημασίας του έργου τους, ενώ συνάμα αναδεικνύει τη μεγάλη αναγκαιότητα για πρόσληψη προσωπικού. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό, οτι πέρσι το έργο τους συνέδραμαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ καθώς και συνάδελφοί τους από όλη τη βόρεια Ελλάδα – μέχρι και από τη Φλώρινα. «Χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη δέκα άτομα», τονίζει η Διευθύντρια Περιοχής Κομοτηνής του ΔΕΔΔΗΕ κυρία Γεωργία Ανδρέου, πλέκοντας το εγκώμιο των υπαρχόντων υπαλλήλων, που «αποτελούν στελεχιακό δυναμικό με πολύτιμη εμπειρία, υψηλή τεχνική κατάρτιση, υποδειγματικό πνεύμα ομαδικής εργασίας και παραδειγματικής ευσυνειδησίας». Όσον αφορά, δε, το ηλικιακό στάτους του εν λόγω προσωπικού, ο μέσος όρος ηλικίας του ανέρχεται στα 53 έτη.

Γενικότερη υποστελέχωση και ελλείψεις υλικών-εξοπλισμού

Η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη γενικότερα. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη τεχνικού και διοικητικού-οικονομικού προσωπικού, με αποτέλεσμα εργασίες όπως η αποκατάσταση βλαβών, η συντήρηση ξύλινων στύλων, ο έλεγχος μετρητών, η επίβλεψη εργολάβων, η διαχείριση της αλληλογραφίας, θεμάτων ανθρώπινου δυναμικού κ.ά., να εκτελούνται με μεγάλη δυσχέρεια.

Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, η Υπηρεσία χωλαίνει επίσης τόσο όσον αφορά την επάρκεια υλικών και εξοπλισμού (παρατηρούνται ελλείψεις σε ασφάλειες, μετρητές, καλώδια παροχών, μονωτήρες, κοντάρια, κ.λπ.), όσο και αναφορικά με τον στόλο των οχημάτων της· που μπορεί αριθμητικά να είναι επαρκής, εντούτοις η παλαιότητά του καθιστά άμεσης αναγκαιότητας την αντικατάστασή του.

Ρευματοκλοπές και κλοπές μετασχηματιστών

Στο μεταξύ, ένα…σύγχρονου τύπου πρόβλημα που αντιμετωπίζει (και) η περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής, είναι το φαινόμενο των ρευματοκλοπών που γενικά σε όλη τη χώρα ολοένα και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, και το οποίο απασχολεί σε σημαντικό βαθμό το προσωπικό με πρωτογενή εργασία και νομικές διαδικασίες, γεγονός που καθιστά επίσης απαραίτητη την πρόσληψη προσωπικού ή την απασχόληση εξωτερικών συνεργατών για τη διαχείριση των περιστατικών. Όσο για το έτερο φαινόμενο των κλοπών μετασχηματιστών, ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες αυτοματοποίησης του δικτύου ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή η παρέμβαση από τρίτους στις εγκαταστάσεις του.

Αστάθμητος παράγοντας ο καιρός

Συνολικά τον νομό Ροδόπης διατρέχουν 1.216 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής τάσης και 1.872 χιλιόμετρα μέσης τάσης, σε μια έκταση περίπου 2.543 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι καιρικές συνθήκες είναι ο απρόβλεπτος εκείνος παράγοντας που όσο καλή δουλειά κι αν έχει γίνει στη συντήρηση, στην επιθεώρηση και στην ενίσχυση των δικτύων, μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Η κ. Ανδρέου ζητά την κατανόηση των συμπολιτών σε αυτές τις περιπτώσεις, διαβεβαιώνοντας πως «οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους». Σε κάθε περίπτωση πάντως, μείζονα προβλήματα πολύωρων διακοπών του ρεύματος δεν ανακύπτουν στην περιοχή. «Πιστεύω ότι τα βγάζουμε πέρα ικανοποιητικά. Οι συνάδελφοι έχουν την κατάρτιση ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες», σημειώνει η κ. Ανδρέου, συμπληρώνοντας πως αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό σίγουρα η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη.

Εργοτάξιο

Παρ’ όλα αυτά, και παρά την οικονομική δυσχέρεια που ταλανίζει τη χώρα γενικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής με ιδίους πόρους και πολύ κόπο αποτελεί συνεχώς συντηρεί και αναβαθμίζει το δίκτυό του ενώ σχεδιάζει και υλοποιεί νέα έργα υπογειοποίησης δικτύων, αντικατάσταση αγωγών του εναέριου δικτύου, εγκατάσταση νέων γραμμών σε νευραλγικά σημεία – όπως παραλιακές περιοχές και ορεινό όγκο με στόχο την εναλλακτική ρευματοδότη όταν υπάρχει ανάγκη.

Ισχυρές βάσεις

Άλλωστε το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό χαρακτηρίζεται από με εμπειρία, υψηλή τεχνική και υπηρεσιακή κατάρτιση, που λειτουργεί σε άριστο εργασιακό κλίμα με χαρακτηριστικό στοιχείο την αγαστή συνεργασία των τομέων της Περιοχής, ενώ τον δικό του ρόλο διαδραματίζει και η ποιοτική και προσεκτική σχεδίαση των δικτύων, που ακολουθείται και από την άρτια κατασκευή τους.