«Το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι εντός των πανεπιστημίων αποτελεί δημοκρατικό κεκτημένο του φοιτητικού κόσμου»

Με αυστηρό ύφος απαντά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικής Κομοτηνής στην πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΟΚ, μέσω της οποίας παρουσιάστηκε ως οριστική η απομάκρυνση των τραπεζιών των παρατάξεων από την είσοδο της Σχολής. Θυμίζουμε ότι οι εσφαλμένες εντυπώσεις από την επίμαχη ανακοίνωση, που αναπαράχθηκε τόσο από τοπικά όσο και από πανελλήνια ΜΜΕ, είχαν αποκατασταθεί από σχετικό δημοσίευμα του Inkomotini.gr (βλ. ΕΔΩ).

Η ΔΑΠ λοιπόν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δέσμευση για την αντικατάστασή τους από την Πρυτανεία, ενώ εξαπολύει «πυρά» εναντίον της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής-ΑΝΟΚ, καταλογίζοντάς της ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τους φοιτητές. Επισημαίνει δε ότι η συγκεκριμένη παράταξης «εξυπηρετεί και τις θέσεις συγκεκριμένης πολιτικής νεολαίας που θέτει ως βασικό στόχο της την αποδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος με απώτερο στόχο την οριστική κατάργησή του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής για το θέμα των «τραπεζακίων» της Σχολής, αναφέρει τα εξής:

«Η καλοκαιρινή περίοδος υπήρξε για τη Νομική Κομοτηνής περίοδος εργασιών και αναβάθμισης. Οι περισσότερες από τις εργασίες που τελέστηκαν αποτελούν πάγια αιτήματα της παράταξής μας και χαιρετίζουμε την προσπάθειά αυτή, εκφράζοντας την αισιοδοξία μας.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εργασιών αφαιρέθηκαν προσωρινά τα τραπεζοκαθίσματα των παρατάξεων ενώ δόθηκε δέσμευση για την αντικατάστασή τους. Παρόλα αυτά η ΑΝΟΚ επιδόθηκε σε αυτό που γνωρίζει επισταμένως. Ένας ακατάσχετος βομβαρδισμός με ανακριβείς διθυραμβικές αναρτήσεις και δημοσιεύματα ξεκίνησε με προφανή στόχο την εξαπάτηση των συμφοιτητών μας σχετικά με τη μονιμότητα της απομάκρυνσης των τραπεζοκαθισμάτων των παρατάξεων.

Η στάση της συγκεκριμένης παράταξης δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη. Εξυπηρετεί εξάλλου και τις θέσεις συγκεκριμένης πολιτικής νεολαίας που θέτει ως βασικό στόχο της την αποδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος με απώτερο στόχο την οριστική κατάργησή του. Παρόλα αυτά, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής αισθανόμαστε το χρέος να τονίσουμε τα εξής: Το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι εντός των πανεπιστημίων αποτελεί δημοκρατικό κεκτημένο του φοιτητικού κόσμου. Για την ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος, ωστόσο, επιτάσσεται η χορήγηση της δυνατότητας στους φοιτητές που δραστηριοποιούνται να μπορούν να προωθούν τις ιδέες και τα αιτήματά τους μέσα στο χώρο δράσης τους, δηλαδή το πανεπιστήμιο. Αυτήν ακριβώς την σκοπιμότητα εξυπηρετούν τα “τραπεζάκια” των παρατάξεων. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η εμμονή της εν λόγω παράταξης στην κατάργηση του συνδικαλιστικού χώρου, προέρχεται από την αρέσκεια της να παίζει ένα “κρυφτό” με τη φοιτητική κοινότητα, ώστε να μην αποκαλυφθεί το αληθινό της πρόσωπο. Προφανώς η πρωτοβουλία αντικατάστασής τους κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε ότι πρέπει να υποστηρίζεται κάθε πρωτοβουλία αισθητικής ανάπλασης του τμήματός μας και προσέγγισης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Όμως, η ενδεχόμενη οριστική απομάκρυνσή τους θεωρούμε ότι αφενός δημιουργεί έλλειμμα δημοκρατικότητας και αφετέρου υποβαθμίζει καταφανώς το ρόλο και την αποτελεσματικότητα των φοιτητικών οργανώσεων.

Πράγματι, αναγνωρίζουμε ότι στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπήρχαν και υπάρχουν παθογένειες, ορισμένες εκ των οποίων σχετίζονται με την παρουσία των φοιτητικών παρατάξεων. Ωστόσο, τρέφουμε την πεποίθηση ότι στην εποχή που ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πλήττεται ανεπανόρθωτα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και του νόμου Γαβρόγλου, το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της φωνής της νεολαίας και όχι η φίμωσή της.

Καλούμε, λοιπόν, όλες τις δυνάμεις του Συλλόγου Φοιτητών να συνταχθούν στο πλευρό της παράταξής μας για την ουσιαστική αναβάθμιση του πανεπιστημίου και να αποδοκιμάσουν εμπράκτως εκείνους που στοχεύουν στην αποπολιτικοποίηση των νέων».