Δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών 400 χλμ στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας, δημιουργεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η διαδρομή θα είναι διαθέσιμη μέσω εφαρμογής σε περιβάλλον Android, σε smartphones και tablets.

Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης: «Στην προσπάθεια αυτή η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης συμμετέχει ενεργά επιδιώκοντας την ανάδειξη του Νομού Ροδόπης και την εμπέδωση πως η περιοχή μας αποτελεί σημείο τόσο εισόδου όσο και διόδου της ευρύτερης περιοχής, στοιχείο που οφείλει να διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην καθιέρωση κάθε μορφής εναλλακτικού και μη τουρισμού, σε  πυλώνα τοπικής οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός δικτύου πεζοπορίας, με την οργάνωση και καταγραφή των πεζοπορικών διαδρομών που πραγματοποιούνται “Στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού”, και την ανάδειξη μιας εφαρμογής ικανής να αξιοποιηθεί τόσο από τους συνοδούς βουνού, όσο και από μεμονωμένους τουρίστες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης η πρώτη θεματική συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Δήμους, δασαρχεία, φορείς, ορειβατικούς, περιηγητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τη δράση, και την παρότρυνση να προτείνουν διαδρομές σύμφωνα με τα δεδομένα του σχεδιασμού.

Στόχος της συνάντησης στην οποία προήδρευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, αποτέλεσε η προσπάθεια για σύνθεση της πληροφορίας καθώς και το τι είναι απαραίτητο να συλλεχθεί προκειμένου να είναι χρήσιμο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή μας. Οι πεζοπορικές διαδρομές της Περιφέρειας ΑΜΘ περιλαμβάνουν διαδρομές από τη ∆ράμα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης, μεταξύ άλλων τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, τις Οινικές διαδρομές,  το Παγγαίο, τη Ροδόπη, τον Νέστο, τον Έβρο, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο, ενώ παραλιακές πορείες θα διερευνηθούν και θα αποτελέσουν άξονες αναφοράς με  στόχο τη σύνθεση όλων αυτών.

Στην ουσία πρόκειται για την καταγραφή μιας διαδρομής περισσοτέρων των τετρακοσίων χιλιομέτρων, που εκτείνεται από Φέρρες έως Οφρύνιο, στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας.

Αποτελεί ταυτόχρονα μια πεζοπορική διαδρομή για την ενίσχυση στην ΠΑΜΘ αυτού του είδους τουρισμού που φαίνεται να κερδίζει έδαφος την τελευταία περίοδο. Η διαδρομή θα είναι διαθέσιμη μέσω εφαρμογής σε περιβάλλον Android, που λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones και tablets, και θα αποτελεί έναν ψηφιακό οδηγό πεζοπορίας και ξενάγησης, καθώς παράλληλα θα καταγράφει όλες τις καταγεγραμμένες από τους διάφορους φορείς (π.χ. ορειβατικά μονοπάτια, ποδηλατικά) διαδρομές, με στόχο να διασφαλίζει τον κάθε περιπατητή και να τον καθοδηγεί σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον διαθέσιμα θα παρουσιάζει στοιχεία των τουριστικών ή αρχαιολογικών χώρων πλησίον αυτής, επισκέψιμα από τον πεζοπόρο.

Το σχέδιο δράσης, όπως αυτό περιγράφεται, αποτελεί ένα σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού της πεζοπορίας στον άξονα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σχετικές δημοσιεύσεις