Κινητή Μονάδα Μαστογράφου θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφικού Ελέγχου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που στηρίζεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Η Μονάδα θα βρεθεί στο Β΄ ΚΑΠΗ (Πολυλειτουργικό Κέντρο, παραπλεύρως ξενοδοχείου Ανατόλια), στις 9 και 10 Μαΐου.

Η δράση απευθύνεται σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να κλείνουν ραντεβού τηλεφωνώντας από τις 30 Απριλίου στο 2531083344 από τις 09:00 ως τις 13:00 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Προϋποθέσεις για διενέργεια μαστογραφικού ελέγχου:

  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στον μαστό.
  • Να μην υφίσταται έμμηνος ρύση (3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά την περίοδο).

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι η μαστογραφία. Ο μαστογραφικός έλεγχος συνιστάται να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο, και γίνεται με νέα μηχανήματα των οποίων η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Με σύνθημα «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν»

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται σε 5.000. Πάντως, παρά την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειονότητα των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα ζωής τους θα επηρεαστεί ελάχιστα. Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε δηλαδή που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν και στην ίαση.

Στόχος του Προγράμματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είναι να επιτευχθεί η εξέταση κατά το δυνατόν περισσότερων Ελληνίδων ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της ασθένειας.