Στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη (ενόψει του τακτικού συνεδρίου 7-9 Μαΐου), με θέμα τα Οικονομικά των ΟΤΑ, συμμετείχε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας, ο οποίος με την εισήγησή του παρουσίασε την ιδιάζουσα περίπτωση του Δήμου του.

Ο κ. Βίτσας ανάδειξε την ιδιαιτερότητα του Δήμου Σαμοθράκης έτσι όπως αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι αποτελεί έναν νησιωτικό Δήμο με ορεινά χαρακτηριστικά, που ανήκει σε μια μη νησιωτική περιφέρεια, ενώ παρουσιάζοντας και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου, προκάλεσε «σοκ» στο ακροατήριο.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣΣτόχος του Δημάρχου του ακριτικού νησιού, ήταν να αναδείξει το γεγονός ότι ένας μικρός πληθυσμιακά και πολιτικά Δήμος, δεν έχει απαραίτητα και μικρές ανάγκες, είτε από θεσμική είτε από οικονομική σκοπιά.

«Η προσπάθεια του Δημάρχου να προβάλει τα αιτήματα και τα προβλήματα του Δήμου, θα είναι συνεχής, ώστε να επηρεαστούν οι σχεδιασμοί της Πολιτείας στην ανατροπή του αξιώματος “ίσοι Δήμοι ίσον ίσες δυνατότητες”, στο οποίο κινείται ο υφιστάμενος αυτοδιοικητικός νόμος του Καλλικράτη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου.