Με αφορμή τον έλεγχο που διενήργησαν αστυνομικοί στο – ενόψει της μουσουλμανικής εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ – “ζωοπάζαρο” Κομοτηνής, και την απαγόρευση αγοραπωλησίας ζώων, ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει:

«Σήμερα, στο παζάρι ζώων της Κομοτηνής, σε έναν χώρο που εδώ και χρόνια ανελλιπώς πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες για τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ, έγινε αστυνομικός έλεγχος με αποτέλεσμα στην κυριολεξία να φύγουν όλοι οι πωλητές.

Για την επίλυση του προβλήματος της «θρησκευτικής σφαγής» ζώων κατά τη διάρκεια της εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ, καθώς και την εύρεση ρεαλιστικής λύσης στο ζήτημα της διαγραφής των σφάγιων αυτών από τα μητρώα των κατά τόπους κτηνιατρικών διευθύνσεων, είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Εκεί, με τον πλέον θεσμικά επίσημο τρόπο, είχαμε παρουσιάσει την πρότασή μας ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ίδιο πράξαμε και στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα δύο μόνο σφαγεία που διαθέτει ο νόμος Ροδόπης, δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, πολύ περισσότερο όταν αυτά δεν διαθέτουν καν γραμμή «χαλάλ».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, με την αβελτηρία της, την αναλγησία της και την αδιαφορία της ανήμερα του Μπαϊραμιού, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους πιστούς μουσουλμάνους της Θράκης.

Η πράξη της αυτή σαφώς έχει καταγραφεί ως απόλυτα αρνητική στη συνείδηση της Μειονότητάς μας, αφού έτσι εμποδίζεται και περιορίζεται το δικαίωμά της σε θρησκευτικές σφαγές.  

Περιμένουμε την άμεση επίλυση από όλους τους αρμόδιους φορείς των ζητημάτων που ανέκυψαν φέτος με εκκωφαντικό τρόπο – όπως ουδέποτε άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν – και την ομαλή διεξαγωγή της θρησκευτικής μας εορτής, με σεβασμό στα ήθη και έθιμα των μουσουλμάνων της Θράκης».