Δέντρα και θάμνους φύτεψε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής

ΠΕΔ 2

ΠΕΔ 2Σε φυτεύσεις θάμνων και δένδρων με σκοπό τη μελλοντική δημιουργία θέσεων κάλυψης και φωλεοποίησης της άγριας πανίδας (πεδινή πέρδικα, ορτύκι, λαγός), προέβη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής, συνεχίζοντας τις επεμβάσεις του για τη βελτίωση του βιότοπου της πεδινής περιοχής ευθύνης του, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε ανοιξιάτικες φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων και θάμνων σε επιλεγμένες θέσεις στην ορεινή περιοχή ευθύνης του.

ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι πεδινές περιοχές όπου έγιναν οι φυτεύσεις χαρακτηρίζονται από την απουσία φυσικής ξυλώδους βλάστησης, μιας και στο κοντινό παρελθόν η εντατική γεωργία και η τάση για απόκτηση ολοένα και περισσότερης γης, οδήγησε στην εκχέρσωση και καταστροφή φυσικών φυτοφρακτών που παραδοσιακά διατηρούνταν μεταξύ των χωραφιών. Έτσι, η χωρητικότητα (ικανότητα διατήρησης) εδαφόβιων ειδών άγριας πανίδας της τοπικής βιογεωκοινότητας, έπεσε σε πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, παρ’ όλο που υπάρχει επάρκεια και ποικιλία τροφής.

ΟΡ 1Αφού επιλέχθηκαν οι κατάλληλες διαθέσιμες θέσεις φύτευσης (κυρίως γυμνά πρανή μεταξύ των χωραφιών), κατά προτίμηση με βόρεια έκθεση (ώστε να επικρατούν καλύτερες συνθήκες υγρασίας για την επιβίωση των αρτίφυτων), με τη βέλτιστη δυνατή γεωγραφικά χωρική κατανομή ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες, κατόπιν επιλέχθηκαν τα κατάλληλα δασοπονικά είδη με κριτήρια όπως: η αντοχή στην ξηρασία και στη βόσκηση, η παραγωγή τροφής για την άγρια πανίδα, η επάρκεια φυταρίων, η πυκνότητα της κόμης, η αειφυλλία, η ενδημία των ειδών στην περιοχή, κ.ά.

ΟΡ 2Ειδικότερα, επιλέχθηκαν τα είδη:

– Φυλίκι (Phillirea latifolia): αντοχή στην ξηρασία και στη βοσκή, αείφυλλο είδος / άριστη κάλυψη.

– Σπάρτο (Spartium junceum): εδαφοβελτιωτικό, παροχή τροφής στον λαγό (βλαστοί, φύλλα) και τα μικρόπουλα (σπόροι).

– Βάτος ή βατσινιά (Rubus sp.): παραγωγή άφθονων φυταρίων από ριζοβλαστήματα, ενδημικό, ολιγαρκές.

– Πυράκανθος (Pyracantha coccinea): παροχή κάλυψης και τροφής τον χειμώνα, αντοχή στη βοσκή και στη ξηρασία.

– Aχλαδιά (Prunus sp): παροχή τροφής, ενδημικό και ολιγαρκές είδος.

– Μουριά (Morus sp.): ολιγαρκές και ανθεκτικό δέντρο, παραγωγή άφθονης τροφής.
Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα: κρανιά, ροδιά, κυδωνίαστρο, πουρνάρι, συκιά, αγριοδαμασκηνιά, αλμυρίκι, αγριομηλιά, μοσχοϊτιά και βιβούρνο.

Συνολικά φυτεύτηκαν περισσότεροι από τριακόσιοι θάμνοι και δέντρα σε περίπου πενήντα διαφορετικές θέσεις του κάμπου της Ροδόπης.

Μέρος των φυταρίων αγοράστηκε από ιδιωτικό φυτώριο, ενώ η πλειονότητα προήλθε από φυτά παραγωγής το πρότυπου φυτωρίου του Συλλόγου.

Για τις εργασίες αξιοποιήθηκε το προσωπικό της Θηροφυλακής, Ομοσπονδιακής και Συλλόγου, συνδυάζοντας τις περιπολίες για τη θηροφύλαξη-δασοπροστασία με φυτεύσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το κόστος.

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΕΔ 1Οι φυτεύσεις στην ορεινή περιοχή, στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας και ποιότητας τροφής για την άγρια πανίδα, από την οποία θα επωφεληθούν κυρίως το αγριογούρουνο, ο λαγός και η πέρδικα, καθώς και  η αισθητική αναβάθμιση του τοπίου.

Τα δασοπονικά είδη που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν: καστανιά, μουριά, καρυδιά, ροδιά, αχλαδιά, κρανιά, δαμασκηνιά, αγριομηλιά, κυδωνίαστρο και πυράκανθος.

Η δράση υλοποιήθηκε από τους άνδρες της Θηροφυλακής, ενώ συνέδραμαν και δασοφύλακες της Δ/νσης Δασών Ροδόπης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood