«Σας καλωσορίζουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στην ακριτική Κομοτηνή. Μια πόλη που τους τελευταίους μήνες γιορτάζει, καθώς με την ανακοίνωση της πολυσήμαντης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ένα όνειρο πολλών ετών λαμβάνει επιτέλους σάρκα και οστά. Το Νοσοκομείο της κάθε πόλης αποτελεί το βασικό κύτταρο της κάθε τοπικής κοινωνίας, καθώς η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για κάθε πολίτη. Ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Νοσοκομείο παρέχει ασφάλεια, κοινωνική προστασία και αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της κοινωνίας. Αποτελεί ακόμα και μοχλό κοινωνικής ανάπτυξης και μεγιστοποιεί το κοινωνικό όφελος για την κάθε περιοχή».

Με αυτά τα λόγια ο Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Γιώργος Φιλιππίδης, φρόντισε να καταστήσει σαφές από την αρχή τη σπουδαιότητα της ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου στην πόλη μας, όταν υποδέχτηκε τον προέδρο του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Ρέντσο Πιάνο.

Το Νοσοκομείο της πόλης μας, όπως εξήγησε, πέρα από τους 110.000 μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, σήμερα εξυπηρετεί τους 18.000 φοιτητές που μένουν στην Κομοτηνή και σπουδάζουν στις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τους δόκιμους αστυφύλακες της σχολής Αστυφυλάκων, τους 3000 μόνιμους και εφέδρους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην περιοχή, καθώς και τους χιλιάδες τουρίστες που κατά τους θερινούς μήνες έρχονται στην Ροδόπη από γειτονικά κράτη.

«Στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και γενικότερα στη χώρα, το Νοσοκομείο μας είναι από τα παλαιότερα σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό», υπογράμμισε ο κ. Φιλιππίδης. «Το μαρτυρεί άλλωστε η εικόνα που βλέπετε σήμερα», προσέθεσε, «αλλά και οι εικόνες που είδατε πριν ένα χρόνο περίπου, όταν για πρώτη φορά επισκεφτήκατε το Νοσοκομείο μας και ξεκινήσαμε τις πρώτες επαφές για να φτάσουμε στην προχθεσινή ιστορική ημέρα που υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας από τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για την τεράστια δωρεά του Ιδρύματος προς τη δημόσια υγεία, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ».

Ανατρέχοντας στην εποχή που ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή, σε αγαστή συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές, κάναμε σημαία τη διεκδίκηση ενός νέου, σύγχρονου και αξιόπιστου νοσηλευτικού ιδρύματος». Έσπευσε δε να επισημάνει ότι «γνωρίζαμε τις οικονομικά ασφυκτικές συνθήκες, τα στενά περιθώρια να χρηματοδοτηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τους πόρους του ΕΣΠΑ οι οποίοι ήταν δεσμευμένοι για συγκεκριμένους σκοπούς. Ωστόσο, δεν σταματήσαμε τη δίκαιη διεκδίκησή μας. Από τις πρώτες μας επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέσαμε το καθολικό αίτημα της κοινωνίας της Ροδόπης για την κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, καθώς το υπάρχον όσες βελτιώσεις και αν κάναμε δεν μπορούσε να μεταβάλλει την φθορά του χρόνου και δεν μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ροδόπης». «Το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει αρχική κατασκευή το 1934 από τον μεγάλο ευεργέτη Κωνσταντίνο Σισμάνογλου», υπενθύμισε, «και σήμερα έρχεται ένας άλλος μεγάλος Έλληνας Εθνικός Ευεργέτης, ο Σταύρος Νιάρχος, να συνεχίσει την μεγάλη κοινωνική προσφορά προς τον ακριτικό Νομό της Ροδόπης».

Καταληκτικά, ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, των εργαζομένων, των ασθενών, αλλά και του κάθε χρήστη υπηρεσιών υγείας, όπως τόνισε, για την τεράστια αυτή δωρεά που έγινε από το ΙΣΝ προς τον τόπο μας. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την καθοριστική συμβολή της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δωρεάς, καθώς και τους τοπικούς φορείς της πόλης μας, που από την πρώτη στιγμή στοιχήθηκαν στην κοινή προσπάθεια για να γίνει το όνειρο του Νοσοκομείου πράξη: «Ειδική μέριμνα οφείλω να κάνω στο πρώην Δήμο Αιγείρου, νυν Δήμο Κομοτηνής, που μας παραχώρησε το οικόπεδο 93 στρεμμάτων στην περιοχή του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου, όπου θα χτιστεί το νέο μας Νοσοκομείο. Ευχαριστώ όλους όσους κατά το παρελθόν έκαναν σημαντικές προσπάθειες για να έχουμε σήμερα έτοιμο οικόπεδο και μελέτες, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση των αρχικών συνομιλιών μας με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Τέλος, ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής,  που από την πρώτη στιγμή στήριξαν το αίτημά μου για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου στην πόλη και εργάστηκαν μήνες τώρα σκληρά γι αυτό», σημείωσε κλείνοντας».