Ο κ. Γιάννης Τζαμπάζης

– «Ο χρυσός είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αστάθειας και κρίσης».

«Περί το 2018-2019 αναμένεται να γίνει κάτι πολύ μεγάλο για να καθαρίσει ο υπερδανεισμός του πλανήτη και να μείνουν κάποιοι με τα χαρτιά στο χέρι…».

Την εκτίμηση ότι η πραγματική κρίση τώρα ξεκινά, εκφράζει ο γνωστός έμπορος της Κομοτηνής κ. Γιάννης Τζαμπάζης, υπολογίζοντας μάλιστα ότι «οι τράπεζες δεν θα είναι κλειστές για μια εβδομάδα, αλλά για έναν και δύο μήνες». Όπως λέει, «η κρίση που ξεκίνησε το 2008 είναι ο προθάλαμος της κρίσης που έρχεται. Πρόκειται για παγκόσμια κρίση ομολόγων, που όταν ξεκίνησε, η αγορά ομολόγων ήταν στις 83, και σήμερα είναι στις 103 μονάδες. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει την άκρη και πάνω σε αυτά τα λεφτά παίζονται 565 τρισεκατομμύρια παγκοσμίως σε παράγωγα! Αυτό λύνεται με δύο τρόπους: είτε με παγκόσμιο πόλεμο, με αφορμή την Κίνα, όταν οι εξαγωγές της πέσουν, είτε με παγκόσμιο νόμισμα με αντίκρισμα χρυσού».

Περιγράφοντας ο έμπειρος κ. Τζαμπάζης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κάνει λόγο για «τραγική κατάσταση, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χάσει τα λεφτά τους οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, ήρθε η σειρά των καταθετών να χάσουν τα λεφτά τους», ενώ εξηγεί γιατί ο χρυσός είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αστάθειας και κρίσης: «Ο χρυσός σε φυσική μορφή και όχι σε μετοχές, και το δολάριο εκτός συστήματος, είναι τα μόνα ασφαλή καταφύγια στη σημερινή εποχή. Θα μου πείτε, εκτός συστήματος δεν είναι σωστό, αλλά πώς να το κάνουμε δηλαδή, τα χρήματα έπρεπε να είναι εκτός συστήματος, όσα χρήματα πιάστηκαν μέσα στο σύστημα, αυτή τη στιγμή έχουν ακυρωθεί… Έπρεπε κάποια να γίνουν χρυσός, κάποια να γίνουν δολάρια… Όσοι λοιπόν διαφύλαξαν τα χρήματά τους επενδύοντας σε χρυσό και δολάριο, σήμερα είναι καλά. Οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι, που αφενός δεν έχουν οικονομικές γνώσεις, και αφετέρου δεν πίστευαν ότι θα γινόταν αυτό που συμβαίνει σήμερα, έχουν πρόβλημα, αν και όχι με δική τους ευθύνη, αφού παραπλανήθηκαν».

Μιλώντας για τις τιμές του χρυσού, κάνει λόγο για εύλογη χειραγώγησή τους: «Ο χρυσός είναι μια διεθνής αξία, και σε περιόδους ανασφάλειας είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο. Έχει μια πορεία που έφτασε στα 1.900 δολάρια / ουγγιά, και σήμερα καταγράφει ένα φυσιολογικό «γύρισμα» στα 1.200 δολάρια / ουγγιά. Το θέμα είναι ότι χειραγωγούν τον χρυσό, γιατί αν καταλάβει ο κόσμος την αξία του, δεν θα αφήσει τίποτα έξω, και είναι περιορισμένη η ποσότητα του χρυσού που υπάρχει. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη άλλη σταθερή αξία από τον χρυσό. Είναι η μοναδική αξία που μπορεί να στηθεί πάνω του οικονομικό σύστημα, δηλαδή να μη στηρίζεται στην ποσοτική χαλάρωση και στο τύπωμα χρήματος».

Κατά τη γνώμη του κ. Τζαμπάζη τα χειρότερα έπονται: «Σήμερα όλες οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επαναγορά χρυσού μέχρι το 2018, χειραγωγούν τον χρυσό, και κάνουν και επαναπατρισμό χρυσού σε φυσική μορφή, στα αποθετήριά τους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι περί το 2018-2019 περιμένουν να γίνει κάτι πολύ μεγάλο για να καθαρίσει η αγορά ομολόγων, ο υπερδανεισμός του πλανήτη, να μείνουν κάποιοι με τα χαρτιά στο χέρι, δεν γίνεται διαφορετικά», προβλέπει.