“Μετά τις τελευταίες επαφές στην Τριμερή της Κρήτης, ανοίγει η προοπτική συνεργασίας και με την Αίγυπτο. Tα ευρήματα έχουν διευρυνθεί σε όλη την περιοχή καθώς εμπλέκεται και η Κύπρος και το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Oι συνεχιζόμενες έρευνες διευρύνουν το μέγεθος των κοιτασμάτων και την προοπτική αξιοποίησής του. Σε αυτά προστίθενται και τα ελληνικά οικόπεδα που θα μπουν στην ίδια φάση έρευνας, όπως η νοτιοδυτική Κρήτη”.

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας ότι “ειδικά δύο οικόπεδα στην Κρήτη και δυτικά της Κέρκυρας, φαίνεται ότι είναι εφάμιλλα του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος και μένει αυτό να επιβεβαιωθεί από την περαιτέρω έρευνα”.

Από τα παραπάνω κατά τον υπουργό, “γίνεται σαφές ότι η περιοχή αρχίζει να αποκτά άλλη κλίμακα ενδιαφέροντος για προοπτικές παραγωγής φυσικού αερίου, με προορισμό φυσικά την Ευρώπη. Άρα μπαίνει με πιο κατεπείγοντα τρόπο στην ημερήσια διάταξη το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου από όλη αυτή την λεκάνη, με την κατασκευή αγωγού και των όποιων συμπληρωματικών εναλλακτικών έργων χρειάζονται”.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε συγκεκριμένα για τα έργα που αφορούν το δίκτυο μεταφοράς αερίου ότι:
– ο μεγάλος υποθαλάσσιος αγωγός EastMed (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία) βρίσκεται σε τελικό στάδιο μελέτης, λίγο πριν υπογράψουν οι τέσσερις κυβερνήσεις διακυβερνητική συμφωνία τον Δεκέμβριο, και στο τελικό στάδιο των τεχνικών μελετών. Θα ακολουθήσει η βιωσιμότητα, το market test το 2019, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
– άνοιξε η προοπτική για το πώς και το αιγυπτιακό αέριο θα μπορεί εν δυνάμει να ενταχθεί στον EastMed.
– ολοκληρώνεται ο TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ιταλία. Στην Ελλάδα η κατασκευή του έχει προχωρήσει πάνω από το 50% και οι προεργασίες στο 90%, και πλέον είναι υπό ολοκλήρωση όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για τα τέλη του 2019.
– ο κάθετος αγωγός IGB που θα συνδέσει Ελλάδα (Κομοτηνή) και Βουλγαρία, βρίσκεται σε στάδιο προκήρυξης του διαγωνισμού κατασκευής, με “προορισμό” το 2020.
– στη Ρεβυθούσα η ολοκλήρωση του έργου για τον μεγαλύτερο σταθμό LNG στην ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου και θα επιτρέπει τη διασύνδεση με όλους τους άλλους αγωγούς.