Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση με τη φιλοξενία προσφύγων στην Καβάλα και στη Δράμα, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί 1.600 άτομα, με τους τοπικούς Δήμους και την Περιφέρεια να θέτουν ως «ταβάνι» τη δυνατότητα υποδοχής 1.800 ανθρώπων, όπως επισημάνθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ όπου κυριάρχησε το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Μάλιστα, το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» θα πρέπει να εκκενωθεί και να παραδοθεί στο Επιμελητήριο Καβάλας ως τις 31 του μηνός, και οι τοπικοί φορείς μιλούν για αναγκαιότητα μεταφοράς των προσφύγων σε χώρους εκτός αστικού ιστού: «Βλέπετε τι γίνεται όπου επιχειρήθηκε φιλοξενία προσφύγων σε χώρους ακατάλληλους, όπως αποθήκες. Επειδή έρχεται και το καλοκαίρι, όλοι θα είναι έξω και θα επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν δίπλα σε ένα σχολείο ή σε ένα επιβατικό λιμάνι, να τοποθετήσεις 2.000 πρόσφυγες που θα ψάχνουν να βρουν διέξοδο. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, καταθέτοντας την άποψη οτι «πρέπει να βρεθούν χώροι που να τους εξυπηρετούν, να είναι άνετοι και να ταιριάζουν σε καλοκαιρινή διαβίωση αλλά και χειμερινή, διότι υπάρχουν σκηνές υπερσύγχρονες». Μάλιστα ανέφερε πως ενώ οι τοπικές αρχές εκτιμούν ως ικανοποιητικό, έναν χώρο 7 τ.μ. για κάθε πρόσφυγα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει λόγο για 10 τ.μ. «Πρόκειται για θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους σεβασμού των προσφύγων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, των τοπικών κοινωνιών, και εντός των πλαισίων, των ορίων και των αντοχών που έχουμε. Φιλοξενία, ναι, αλλά φιλοξενία υπό όρους. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές», συμπλήρωσε ο κ. Παυλίδης.

Υπογραμμίζοντας, δε, πως «η Περιφέρειά μας και όλοι οι αυτοδιοικητικοί τοπικοί φορείς έχουν επιδείξει στάση ευθύνης», εκτίμησε ως θετική τη δέσμευση του Υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα για τη χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ του Δήμου Καβάλας, με 100.000 του Δήμου Δράμας, και με απροσδιόριστο ποσό του Δήμου Παγγαίου, γεγονός που όπως είπε θα βοηθήσει «σε ικανοποιητικό βαθμό να κινηθούμε στον ορθό δρόμο». Εξάλλου, όπως επανέλαβε, και εξαίροντας την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντικών κοινωνικών δράσεων, «η ευθύνη αυτή ανήκει στην κυβέρνηση, η Περιφέρεια δεν έχει πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο έχουμε προβεί σε δαπάνη ύψους 60.000 ευρώ περίπου για υγειονομικές κατασκευές, όπως τουαλέτες, ντουζιέρες, κ.λπ.».

Τέλος, σε ότι αφορά τη ρητή διάψευση εκ μέρους του, δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων και στη Θράκη, με νόημα σημείωσε πως ο ίδιος έχει τη σχετική διαβεβαίωση του κ. Μπαλάφα.