«Την αγωνιώδη προσπάθεια χρέωσης στη σημερινή Διοίκηση, της πτώσης του τουρισμού και ιδιαίτερα της Ξάνθης κατά 45,54% ως 2013, δηλαδή πριν την παρούσα θητεία, την αφήνουμε προς το παρόν στην κρίση των πολιτών».

Αυτό υπογραμμίζεται με νόημα σε ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπου ταυτόχρονα περιγράφεται η συρρίκνωση των τουριστικών εισροών στην περιοχή την περίοδο 2009-2013 παρά τις υπέρογκες δαπάνες, και επισημαίνεται η βασική φιλοσοφία της παρούσας διοίκησης αναφορικά με τον τομέα της ανάτασης του τουρισμού.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία (www.makthes.gr 30-3-2015), στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το 2013 σημειώθηκε πτώση του τουριστικού ρεύματος σε σχέση με το 2009, κατά -14,06%.

Τη μεγαλύτερη πτώση – πάντα ανάμεσα στο 2009 και στο 2013 – είχαν η Ξάνθη κατά – 45,57%, η Δράμα κατά – 25,77%, ο Έβρος κατά – 15%, και η Ροδόπη κατά – 36, 11%, ενώ στην Καβάλα – λόγω Θάσου – παρατηρήθηκε αύξηση κατά 12%.

Η κάθετη πτώση από το 2010 έως το 2013, που συνεχίστηκε και το 2014, παρά τις μεγάλες δαπάνες (διπλάσιες από αυτές των αντίστοιχων ενεργειών του 2015), αποτέλεσε  την  κύρια αιτία προβληματισμού μας ως νέας περιφερειακής αρχής, για να δρομολογήσουμε στους λίγους μήνες της διοίκησής μας ένα νέο πλαίσιο κάλυψης της πτώσης και των εισοδημάτων της κοινωνίας μας από τον τουρισμό.

Έτσι, μεταφέραμε τον τουρισμό στο επίκεντρο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, με στόχο να μετατραπεί η Περιφέρεια σε «Τουριστικό Προορισμό Αριστείας», με ταυτότητα, και  με πυλώνες, πέραν του μαζικού τουρισμού, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, με έμπρακτο σεβασμό στον κάθε τοπικό προορισμό».

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, τονίζει: «Την κάθετη πτώση ως το 2014 επιβάλλεται να την  αναστρέψουμε άμεσα. Να προστεθούν εισοδήματα. Είμαστε αποφασισμένοι, γι’ αυτό και χαιρόμαστε που με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς έχουμε κοινή πορεία. Ο τόπος μπορεί και έχει όλες τις δυνατότητες, και όλοι μαζί μπορούμε να τον οδηγήσουμε ψηλά».