Θέματα που αφορούν το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, καθώς και τον προγραμματισμό του «Έτους Τουρισμού 2017» για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αποτέλεσαν τα αντικείμενα αντίστοιχων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή υπό τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Παυλίδη.

NATURA 2000

%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%83-2«Το νέο σχέδιο που προτείνεται από την κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτική ημερομηνία και ουσιαστικά χωρίς διαβούλευση, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο τόπος», τόνισε ο κ. Παυλίδης, και πρόσθεσε: «Ήδη είχαμε σοβαρά προβλήματα στη χερσαία περιοχή της Περιφέρειάς μας λόγω απαγορεύσεων, τα οποία προσπαθούν να τα επεκτείνουν και στη θαλάσσια ζώνη». Ακόμη, ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε: «Όταν το 1996 προσδιορίστηκε η RAMSAR, και στη συνέχεια η NATURA για την περιοχή μας, είχε πάρα πολλές αυθαιρεσίες. Ο τόπος χρειάζεται θύλακες ανάπτυξης όπως αποφασίσαμε και στο χωροταξικό. Οι απαγορεύσεις δεν πρέπει να αποβαίνουν σε βάρος της αλιείας, του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν μπορεί για την  προστασία της χελώνας, για την οποία άλλωστε φροντίζουμε, να απαγορεύσουμε όλες τις δραστηριότητες σε όλο τον τόπο μας. Δεν θα το επιτρέψουμε». Απόφαση της σύσκεψης, υπήρξε η ενεργοποίηση για την καλύτερη δυνατή διαχείριση «προς όφελος και του τόπου και του περιβάλλοντος».

«2017: Έτος Τουρισμού Περιφέρειας ΑΜ-Θ»

%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%83-1Κατά τη σύσκεψη προσδιορίστηκαν οι δράσεις παρουσίασης του σχεδιασμού, οι χώροι όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, καθώς και το περιεχόμενό τους, ενώ ακολούθησε τεχνική ανάλυση για τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων υλοποίησης των έργων Τουρισμού του ερχόμενου έτους, κυρίως των εντασσόμενων στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος, Δράμας Αργ. Πατακάκης, Ροδόπης Χρ. Μέτιος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος Κ. Βενετίδης και Αγροτικής Οικονομίας Ν. Εφραιμίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Δ/ντης του ΙΝΑΛΕ Α. Καλλιανιώτης, και εκπρόσωποι συλλόγων αλιέων.