«Έγινε υπερπροσπάθεια· είμαστε ικανοποιημένοι. Η Περιφέρεια άλλαξε πορεία, δημιουργεί, παράγει, και οι πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ εμπιστοσύνη στη διοίκησή της, και νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά». Σε αυτά τα λόγια ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, συνόψισε την τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής του από τον Σεπτέμβριο του 2014.

«Παραλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, υπό αντίξοες συνθήκες. Οι μήνες που ακολούθησαν είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αστάθειας, ανασφάλειας και μεγάλων δυσκολιών στην ομαλή αναπτυξιακή πορεία: Εμπλοκές με δανειστές, δημοψήφισμα, capital controls, αργή εκτέλεση, άτυπη παύση ή ακόμη και διακοπή εργασιών από τους αναδόχους στα δημόσια έργα, σε χρόνο που έκλεινε το ΕΣΠΑ 2007-2014, με το ν+2, δυσκαμψίες σε διοικητικές κυβερνητικές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, και συνέχισε: «Δεύτερο χαρακτηριστικό πρόβλημα, η αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας, και τρίτο, η βαθμιαία μείωση της χρηματοδότησης των αιρετών Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κορυφαίο παράδειγμα τις περικοπές των ΚΑΠ».

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, σημείωσε πως «το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΜ-Θ 2007-2013 πέτυχε τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί. Με το κλείσιμο του προγράμματος στις 31/12/2015, το ποσοστό πληρωμών σε σχέση με την εκχώρηση ανήλθε στο 114,59%, οπότε δημιουργήθηκε το απαραίτητο επίπεδο υπερδέσμευσης για τη διασφάλιση του προγράμματος από μελλοντικές απεντάξεις πράξεων και διορθώσεις. Επίσης, μέρος της υπερδέσμευσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 που παρουσιάζουν υστέρηση. Συνολικά οι πληρωμές για πράξεις διαχείρισης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που αφορούν το σύνολο των εκχωρήσεων από ΕΤΠΑ και ΕΚΤ, ανήλθαν σε 505 εκ. ευρώ. Όσον αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, η συνολική χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜ-Θ 2014 – 2020, ανέρχεται σε 507.739.340 ευρώ, ενώ συμπληρώνεται με περίπου 69 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων του τομέα Περιβάλλοντος».

Σχετικά με τη συμφωνία με τη Δημοσία Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου οικιακής χρήσης σε έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, υπογράμμισε την «ένταξη κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, με εκτιμώμενη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 25 εκ. ευρώ», και πρόσθεσε: «Η πρώτη πρόσκληση για τις κατασκευές θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το ετήσιο όφελος των πολιτών θα αγγίξει κατά την ολοκλήρωση τα 80 εκ. ευρώ».

Από την εισήγηση του περιφερειάρχη δεν θα μπορούσε να λείψει ο τομές του τουρισμού, αναφέροντας: «Δημιουργήθηκε νέο τουριστικό γεωγραφικό λογότυπο και αντίστοιχα θεματικά που συνοδεύουν το σύνθημα «Ζήσε την αυθεντική εμπειρία – A True Living Experience», εκτυπώθηκαν νέα τουριστικά έντυπα: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα, ένας δίγλωσσος χάρτης, το γενικό έντυπο σε έξι γλώσσες, τρία πολυσέλιδα σε τρεις γλώσσες για τα Μνημεία, τη Φύση, τις Παραλίες της ΑΜ-Θ, καθώς έξι τετράπτυχα δίγλωσσα με θέματα τη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία, τις Παραλίες, τη Γαστρονομία, τις Δραστηριότητες και την Περιπέτεια, και τα Προσκυνήματα. Κατασκευάστηκε τουριστικός διαδικτυακός ιστότοπος, ενώ για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και IOS δημιουργήθηκε εφαρμογή τουριστικού οδηγού. Δημιουργήθηκε επίσης «αποθήκη» τουριστικού υλικού στην οποία συγκεντρώνεται όλο το φωτογραφικό και λοιπό υλικό που έχει δημιουργηθεί κατά το παρελθόν, ώστε μαζί με το νέο που παράγεται να υπάρχει καταχωρημένο και αρχειοθετημένο για χρήση, χωρίς να χάνονται τα δικαιώματα και κατά συνέπεια αρκετά χρήματα που έχουν δαπανηθεί στο παρελθόν. Παράλληλα ενοποιήθηκαν οι πληροφορίες που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια, με αυτές του προγράμματος Green Spot του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, με προοπτική να υπάρξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολοκληρωμένη διαδικτυακή βάση δεδομένων για τον ταξιδιώτη».

Ειδική αναφορά ο περιφερειάρχης, έκανε στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, σημειώνοντας πως «η καταπολέμηση των κουνουπιών το 2015 ήταν κατά κοινή ομολογία η πλέον επιτυχής εδώ και δεκαετίες», και συμπληρώνοντας: «Ανάσαναν οι παραλίες, οι πόλεις, δεν υπήρχαν κρούσματα ιού του Νείλου όπως τα προηγούμενα χρόνια, δούλεψαν οι επαγγελματίες, αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής των πολιτών. Υπήρξε ένα έργο που ξεκίνησε έγκαιρα και επιθετικά, ενώ παράλληλα αποτελεί το πρώτο έργο στην Ελλάδα που εισάγει τον θεσμό της περιφοράς αντί των στρεμμάτων για την επίγεια καταπολέμηση, που καθιστά το έργο απόλυτα μετρήσιμο και συνεπώς αποτελεσματικό».

Η «ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση», είχε επίσης θέση στον απολογισμό του κ. Παυλίδη, ο οποίος τόνισε: «Για το μέλλον τίθεται ως στόχος η θεμελίωση της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη στη χρήση τόσο των τοπικών προϊόντων όσο και των υπηρεσιών τουρισμού και εστίασης, μέσα από τις προτάσεις του θεσμικού οργάνου αλλά και παραγωγικών φορέων. Ήδη ενεργοποιήθηκε και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η πλήρης καταγραφή των παραγόμενων προϊόντων στην Περιφέρειά μας, του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα. Η δόμηση της παραγωγικής μας ταυτότητας ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των προϊόντων μας, αλλά και η ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, διότι πιστεύουμε ότι εάν όλοι μαζί την επιτύχουμε, θα έχει ως αποτέλεσμα νέες προστιθέμενες αξίες προς όφελος της παραγωγής και της απασχόλησης, και κυρίως θα αποτρέψει τη μετανάστευση και τη φυγή των επιχειρήσεων της περιοχής μας προς τις γείτονες χώρες, ενώ θα προσελκύσει και τον επαναπατρισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι ήδη εγκατεστημένες στο εξωτερικό».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, ο περιφερειάρχης επισήμανε πως «με το πρόγραμμα εμβολιασμού επιτεύχθηκε η ανοσία», ενώ ακόμη μίλησε για το θέμα της εκκρεμότητας του αιτήματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για έκδοση βίζας 72 ωρών για Τούρκους επισκέπτες.