Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, κληθείς από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ως Πρωθυπουργός της περιόδου 2009-2011, να σχολιάσει την επιλογή του νυν Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει δημοψήφισμα, και να συγκρίνει αυτή την επιλογή με τη δική του πρόταση το 2011, σημείωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τον ελληνικό λαό σε ψηφοφορία για μια συμφωνία που δεν είχε το θάρρος να ολοκληρώσει. Αυτή η χρήση του δημοψηφίσματος, για λόγους πολιτικού τακτικισμού, είναι ανεύθυνη και υπονομεύει την έννοια της άμεσης δημοκρατίας.

Το 2011 η κυβέρνησή μου είχε οριστικοποιήσει μια τελική συμφωνία που περιλάμβανε κούρεμα του χρέους, χρηματοδότηση, και ένα πρόγραμμα προσαρμογής. Η σημερινή κυβέρνηση, αποποιούμενη των ευθυνών της, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ. Η κυβέρνησή μου είχε καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ. Η σημερινή κυβέρνηση περιορίζει τον χρόνο διεξαγωγής σε μία εβδομάδα. Εγώ είχα προτείνει  μια εκστρατεία ενός μήνα, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως οι Έλληνες πολίτες για τις συνέπειες της απόφασής τους.

Εάν είχε υποστηριχθεί η πρότασή μου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όλες οι πλευρές στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση.

Σήμερα, η Ελλάδα βιώνει ένα συνεχιζόμενο δράμα. Παρ’ όλ’ αυτά, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει σύντομα να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα υποθετικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίσουν ΝΑΙ, για τη συνέχιση της συμμετοχής μας στο ΕΥΡΩ, και όχι στην ανεύθυνη πρόταση αυτής της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον».