– «Άλλο πράγμα ο σωστά εκπαιδευμένος αστυνομικός, και άλλο πράγμα να κάνεις τον αστυνομικό κοινωνικό λειτουργό».

Απαντώντας ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Νίκου Μπαρδούνια και Πέτρου Κασιμάτη εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ», στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι Ένα του Πειραιά, μεταξύ άλλων ανέφερε:

κ.  Πανούση, μιλήσατε φαντάζομαι με την ηγεσία της Αστυνομίας. Σας ζήτησαν κάτι συγκεκριμένο;

Ναι, μίλησα με τους δύο στρατηγούς, το πρόβλημα είναι στις ελλείψεις, όχι τόσο στα μισθολογικά ή στο προσωπικό, αλλά στην υποδομή, π.χ. πώς να σβήσεις φωτιές αν δεν έχεις αεροσκάφη «Καναντέρ»; Θα κάνουμε και προγραμματικές δηλώσεις, θα ενημερώσουμε και τον Πρωθυπουργό. Υπάρχουν προβλήματα που θα λυθούν, αυτό που επείγει είναι να ενωθούμε με την κοινωνία πάλι.

Μας έκανε εντύπωση το συμβολικό της αφαίρεσης του φράκτη έξω από τη Βουλή, να περιμένουμε και αστυνομικούς σε πορείες συνταξιούχων να δίνουν τριαντάφυλλα;

Προφανώς δεν θα ρίχνουμε χημικά στους συνταξιούχους. Προφανώς όταν κοινωνικές ομάδες διαμαρτύρονται, θα έχεις μια διακριτική παρουσία αλλά δεν κάνεις πόλεμο.

Aκούστηκε προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει κάποιες ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνει τελικά;

Ακόμα είναι νωρίς να το απαντήσω αυτό, αλλά αν θέλετε την δική μου προσωπική άποψη, δεν υπάρχει άοπλη αστυνομία. Άλλο πράγμα η σωστή εκπαίδευση της αστυνομίας ώστε να μην γίνει κατάχρηση εξουσίας, και άλλο πράγμα να κάνεις τον αστυνόμο κοινωνικό λειτουργό.

Σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι στα εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν οι Αστυνομικοί, και κυρίως οι άνδρες των ΜΑΤ, έχει υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή;

Το τι ψηφίζει ο καθένας είναι δικό του πρόβλημα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μην φέρνει τις απόψεις του μέσα στην Υπηρεσία.

Ποιός είναι ο στόχος σας γενικά; Τι θέλετε να καταφέρετε;

Να συμφιλιώσω την Αστυνομία με την Κοινωνία. Να μην τους βλέπουν σαν «μπάτσους», ότι πουλάνε ναρκωτικά και ότι τους δέρνουν όταν τους βρουν μπροστά τους. Αν λοιπόν πετύχουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφιλίωση, όλα τα άλλα είναι εύκολα.