ΟΡΦ ΣΕΡΒ 4

Στην επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, παραβρέθηκε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ορφανός.

Ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας, έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, και ακολούθησε Πατριαρχική Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας.

«Η Ορθοδοξία μας ενώνει, η κοινή πίστη που έχουμε στα ιδανικά της ελευθερίας, μας έχει οδηγήσει σε κοινές μάχες, και μαζί καταφέραμε να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας απέναντι σε εκείνους που καταδυνάστευαν τους λαούς μας», τόνισε ο κ. Ορφανός, ο οποίος αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας, επισήμανε πως «η παρουσία του μας γεμίζει ελπίδα ότι αυτή η κοινή πορεία θα συνεχιστεί, και ότι οι δύο χώρες θα αποτελέσουν μελλοντικά μια περιοχή όπου η ειρήνη θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό».

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της σερβικής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την έναρξη τον Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θύματα του οποίου υπήρξαν και 7.500 Σέρβοι στρατιώτες που είναι ενταφιασμένοι στα  Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέϊτενλικ στη Σταυρούπολη, όπου και τελέστηκε Πατριαρχικό τρισάγιο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, και ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Σερβίας.

«Τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων Σέρβων που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μας συνδέουν πολλά με τους Σέρβους, όπως είναι οι κοινοί αγώνες των δύο λαών και η Ορθοδοξία. Η παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, ο κ. Ορφανός, μετέβη στον Χορτιάτη και παραβρέθηκε στο τρισάγιο που τέλεσε  ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας στο μνημείο Καέντων, παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου, εκπροσώπων της Βουλής, της αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

ορφ σερβ 1

ορφ σερβ 2

ορφ σερβ 3

 

ΟΡΦ ΣΕΡΒ 5

ΟΡΦ ΣΕΡΒ 6

ΟΡΦ ΣΕΡΒ 7

ΟΡΦ ΣΕΡΒ 8