ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣΤους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε  να συμμετάσχει εκ νέου στο ψηφοδέλτιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας» ενόψει των περιφερειακών εκλογών, εξηγεί με ανοιχτή του επιστολή ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Νικολαΐδης, κάνοντας λόγο για «πράξη πολιτική».

Χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης αναφέρει:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

Γεγονότα των τελευταίων ημερών και φήμες αναφορικά με εμπλοκή μου στις προεκλογικές διαδικασίες των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας & Θράκης, με αναγκάζουν να υποβάλω την παρούσα επιστολή προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις και να σταματήσει η διαχέουσα παραφιλολογία.

Πριν τρεισήμισι χρόνια αποφάσισα να συμμετάσχω στην κοινή προσπάθεια για την περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχοντας στον συνδυασμό του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη “Κοινωνική Συμμαχία”, πιστεύοντας στους στόχους και στο όραμα που έθεταν οι προγραμματικές δηλώσεις και θέσεις μας.

Μπήκα στον αγώνα μέσα από τον ρόλο του περιφερειακού συμβούλου, για μια περιφέρεια που θα αποτελούσε προοπτική ζωής και δημιουργίας, για μια περιφέρεια στη θέση που της αξίζει, για μια περιφέρεια που θα μας έκανε όλους περήφανους.

Πάντα είχα άποψη για σημαντικά ζητήματα της περιοχής, και την κατέθετα, όπως και τώρα, χωρίς φόβο. Ποτέ δεν δίστασα να διαφωνήσω.

Είχα πλήρη συνείδηση των ευθυνών που μου ανατέθηκαν μέσα από την ψήφο του λαού της Ροδόπης, και μοναδικό κίνητρο και πυξίδα, τη μεγάλη αγάπη που έχω για τον τόπο αυτόν που αποτελεί άλλωστε και τη γενέτειρά μου.

Η αγάπη και το πάθος μου για τα κοινά και τον τόπο, θεωρώ ότι είναι γνωστή. Η μακρόχρονη ενεργή συμμετοχή μου σε δράσεις αναφορικά με τον πολιτισμό, την υγεία, τους νέους, τις εξαρτήσεις και την εγκληματικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, τον αθλητισμό, την ανάδειξη των τουριστικών προορισμών της Ροδόπης, και οι παρεμβάσεις σε θέματα σχετικά με την προοπτική του τόπου μας, θεωρώ ότι ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη μεγάλη αποδοχή της υποψηφιότητάς μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010.

Η Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελεί το 2020 πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, με ανταγωνιστική και καινοτόμο οικονομία, με ισχυρή κοινωνική συνοχή, με βιώσιμο αστικό και φυσικό περιβάλλον, με χαμηλά ποσοστά ανεργίας και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Η Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης δύναται να διεκδικήσει τον τίτλο της πρώτης περιφέρειας που θα βγει από την κρίση, και να πρωταγωνιστεί ως πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, με άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων που δημιουργούν για σημαντικά τμήματα του τοπικού πληθυσμού συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν ιεραρχούνταν και εξακολουθούν να μην ιεραρχούνται προτεραιότητες. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, ενώ προβάλλονται καθημερινά από εκπροσώπους κυβερνήσεων, θεσμών και φορέων, εξακολουθούν να παραμένουν αναξιοποίητα.

Η αποτυχία εφαρμογής ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης κατανομής του πλούτου, της ισοπολιτείας, της ισονομίας και του κράτους δικαίου, αποτελούν τη βασικότερη αιτία για την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, οικολογική και πολιτισμική κρίση στην Ελλάδα.

Το “προτάσσω έργα και επενδύσεις που θα φέρουν το υψηλότερο ανταποδοτικό όφελος” δεν ίσχυε και δεν ισχύει.

Έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, λήψη σοβαρών πρωτοβουλιών και υιοθέτηση δίκαιων και αποτελεσματικών μέτρων για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση του τουριστικού προϊόντος, βελτίωση του κλάδου των υπηρεσιών και αύξηση της απασχόλησης που θα οδηγούσαν σε βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν.

Μεγάλα κονδύλια του ΕΣΠΑ απορροφούνται σε έργα και μελέτες που δεν θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα τη δεδομένη τουλάχιστον χρονική και οικονομική συγκυρία.

Διατίθενται πολλά χρήματα για έργα που τελικά δεν θα προσφέρουν τίποτα στην εθνική οικονομία. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Ελλάδα για ολόκληρες δεκαετίες αποτελεί ένα “νεκροταφείο χρημάτων”. Έχει γεμίσει άχρηστα έργα και ημιτελή έργα των όποιων το μέλλον είναι αβέβαιο. Η οικονομία τελεί υπό κατάρρευση και η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους.

Η ανάδειξη των πολιτικών προσώπων σε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα θα πρέπει να αποσκοπεί στο δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Ο τρόπος άσκησης της διοίκησης της αιρετής περιφέρειας, που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον νόμο 3852/2010 (“Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Καλλικράτης”), χαρακτηρίζεται από μεγάλο συγκεντρωτισμό γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην πορεία και λειτουργία του θεσμού τη στιγμή μάλιστα που η χρονική συγκυρία είναι πολλαπλά κρίσιμη.

Αποτελεί θεμελιώδη προσωπική μου θέση ότι ο νόμος 3852/2010 (“Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Καλλικράτης”) χρήζει ουσιαστικών αλλαγών που θα ενισχύουν την συμμετοχικότητα και την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η λειτουργία της θα πρέπει να διασφαλίζεται από την παρωχημένη λογική των πελατειακών σχέσεων και της θεσιθηρίας και της υπαγωγής σε καθεστώς “αναγκαστικής πολιτικής απαλλοτρίωσης”.

Καθώς η παρούσα αυτοδιοικητική θητεία οδεύει προς το τέλος της, και δεδομένου ότι πήρα την απόφαση να μην συμμετάσχω στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους του Περιφερειακού Συμβουλίου και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για την γόνιμη και δημιουργική συνεργασία μας.

Η άρνησή μου στην πρόταση για συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου που μου έγινε από τον επικεφαλής της παράταξης “Κοινωνική Συμμαχία” κ. Άρη Γιαννακίδη, είναι πράξη κυρίως πολιτική, δεν είναι παρορμητική ούτε συναισθηματική.

Ίσως η κίνηση αυτή να θεωρήθηκε  έκπληξη, ιδιαίτερα μετά από όσα επετεύχθησαν και κατακτήθηκαν σε θεσμικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Η πολιτική ζωή και κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και η πρόοδος και η εξέλιξη δεν επιτυγχάνεται μέσα από τους ασφυκτικούς κανόνες του «έτσι πρέπει», «έτσι συνηθίζεται» και του «δεν γίνεται», προσωπικά έχω αποδείξει ότι δεν είμαι οπαδός αυτής της σχολής σκέψης.

Η συμμετοχή μου στην ευρεία κοινωνική βάση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου για αλλαγή, ανατροπή και πρόοδο, συνεχίζει να αποτελεί στάση ζωής απέναντι στο αποτυχημένο για δεκαετίες μοντέλο λειτουργίας των θεσμών που οδήγησε την χώρα και την Ελληνική Περιφέρεια σε καταστροφική πορεία.

Τέλος, επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Π.Ε. Ροδόπης, μειονοτικούς και πλειονοτικούς, για την τιμή και εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει μέχρι σήμερα, και δηλώνω ότι θα είμαι στο πλευρό κάθε συνανθρώπου ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος ή διαφορετικότητας.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω να υπηρετώ τους κοινούς μας στόχους στο παρόν και το μέλλον με κοινούς αγώνες ως ενεργός πολίτης.

Εύχομαι για όλους μας καλή επιτυχία στους στόχους μας.

Με Τιμή,

Νικολαΐδης Γιάννης».