• Οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν σειρά θεμάτων προς συζήτηση στον Πρωθυπουργό, που κάλυψαν όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή και συζήτησε μαζί τους, τόσο τις προοπτικές επίλυσης προβλημάτων, όσο και την περαιτέρω βελτίωση συγκεκριμένων τομέων όπου οι φορείς έκριναν ότι χρήζουν προσοχής. 

«Η φετινή ΔΕΘ θα είναι η μεγαλύτερη της εικοσαετίας και είναι επίσης μοναδική αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά το τέλος των μνημονίων και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς από τη βόρεια Ελλάδα ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι «με αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης που συναποφασίζουμε με τους εταίρους μας και έχοντας ως κύριο άξονα την ανάπτυξη της οικονομίας».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «καθώς πλέον διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του χρέους και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησαν τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας,  ανοίγει ο δρόμος για ασφαλή επιστροφή στις διεθνείς αγορές».

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια. Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Το γεγονός ότι σε τρία χρόνια διορθώσαμε παθογένειες δεκαετιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη».

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους φορείς ότι «η Κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τη δίκαιη ανάπτυξη, διαμόρφωσε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που συνοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια», τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τις δικές μας κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, που κατευθύνει και εναρμονίζει τις εθνικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη ανάπτυξη».

Ως προς τη βόρεια Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι εκεί βρίσκεται ο παραγωγικός κορμός της χώρας, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, τα logistics και οι οικονομικές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2

Τέλος ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψη της τις απόψεις των τοπικών συλλογικών και παραγωγικών φορέων, γεγονός που αποτυπώνεται στα δεκατέσσερα διαφορετικά περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης να συνομιλήσει από κοντά με όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις πριν διαμορφώσει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική».

Οι φορείς από την πλευρά τους σημείωσαν ότι ελπίζουν ότι «η ΔΕΘ θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη», και τόνισαν ότι «είναι εξόχως σημαντικό το έργο της ανάπλασης της πόλης». Δήλωσαν ακόμη «έτοιμοι για μια νέα εποχή για την Έκθεση», και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «οι συναντήσεις με τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι το μεγαλύτερο όφελος της διοργάνωσης».