Με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από την αρμόδια αρχή τις αμέσως επόμενες ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του «Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG VA Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» στο Μπλαγκόεβγκραντ (Blagoevgrad) της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου και των υπηρεσιακών στελεχών κ. Χρήστου Πάρτσια και κ. Σπύρου Αρσενίου.

ΜΕΤΙΟΣ ΙΝΤΕΡΕΓΚ 1Στα προτεινόμενα προς έγκριση έργα, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα υλοποιήσει ως επικεφαλής εταίρος τρία έργα, ενώ δύο έργα θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ροδόπης, επίσης ως επικεφαλής εταίρος, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Η σημασία του συγκεκριμένου διμερούς προγράμματος, έγκειται αφενός στο ότι αποτελεί ένα απαραίτητο χρηματοδοτικό εργαλείο με αναπτυξιακό προσανατολισμό για τους φορείς της Περιφέρειας, αφετέρου στο γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως δικαιούχος φορέας κατέχει τα τελευταία χρόνια κυρίαρχη θέση στην υλοποίηση διασυνοριακών έργων.

ΜΕΤΙΟΣ ΙΝΤΕΡΕΓΚ 2Στην τοποθέτησή του ο κ. Μέτιος τόνισε τη σημασία των καλών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ φορέων όμορων περιοχών «προς όφελος των πολιτών τους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο «σημαντικό έργο που επιτελούν τα στελέχη της Κοινής Γραμματείας του INTERREG VA Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020 και γενικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων».

Τέλος, ο κ. Μέτιος επισήμανε τη χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής, καθώς προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε το εναπομείναν κομμάτι του κάθετου άξονα Νυμφαία-Μακάζα, «ενός έργου ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που φέρνει πιο κοντά τις δυο χώρες και τους πολίτες τους».

ΜΕΤΙΟΣ ΙΝΤΕΡΕΓΚ 3Στο περιθώριο των εργασιών της επιτροπής, ο κ. Μέτιος συναντήθηκε με τους νομάρχες των τεσσάρων περιοχών που συνορεύουν με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, και συγκεκριμένα με τους κ.κ.:

– Βαλέρι Σαράντεβ (Valeri Sarandev), Νομάρχη Μπλαγκόεβγκραντ.

– Μομτσίλ Καραϊβάνοβ (Momchil Karaivanov), Νομάρχη Σμόλιαν.

– Μίνκο Ανγκέλοβ (Minko Angelov), Νομάρχη Χάσκοβο.

– Νάτσο Κοβάτσεβ (Nacho Kovachev),  Νομάρχη Κίρτζαλι.

καθώς και με τον Δήμαρχο του Ρουντόζεμ, κ. Ρούμεν Πεχλιβάνοβ (Rumen Pehlivanov).

ΜΕΤΙΟΣ ΙΝΤΕΡΕΓΚ 4Στις συναντήσεις εξετάστηκαν θέματα διμερούς ανάπτυξης και συνεργασίας καθώς και η πρόοδος του υπό κατασκευή οδικού άξονα Δημάριο-Ρουντόζέμ, ο οποίος χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «INTERREG VA Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Χάσκοβο κ. Γιάντσο Γιάνεβ (Yancho Yanev), με τον οποίο συζήτησε γενικότερα θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας της διασυνοριακής περιοχής.