Η “Αρρωστούδα”, ή αλλιώς “Κουρμπανούδι”, είναι έθιμο της Γρατινής Κομοτηνής που γίνεται το τελευταίο Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στην τοποθεσία “Πιαδούδι” του χωριού από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Γρατινής.

Οι νοικοκυρές προσφέρουν ζωντανά κοτόπουλα, ρύζι και ζάχαρη. Το έθιμο συμβόλιζε την προσπάθεια να εξευμενιστεί κάποια επιδημία της εποχής (πανούκλας ή τύφου), που αποδεκάτιζε ολόκληρα χωριά και κυρίως τα παιδιά. Η επιδημία προσωποποιείται και ονομάζεται “Αρρωστούδα” και παραπέμπει σε κάτι μικρό και χαριτωμένο, και αυτό γίνεται για να κατευνάσουν το μένος της προσωποποιημένης σε μικρό κοριτσάκι επιδημίας. Γι΄αυτό και της κάνουν προσφορά το γλυκό “ειρμίκι”, και τη θυσία των κοτόπουλων σαν “αντάλλαγμα” για τις ανθρώπινες ζωές που θα αφήσει να ζήσουν. Κάθε οικογένεια είχε τα δικά της κοτόπουλα, καθώς συνήθως είχε και έναν άρρωστο στο σπιτικό της.

Τα κοτόπουλα βράζουν στο χαρανί (καζάνι), το ρύζι και η ζάχαρη γίνονται “ειρμίκι”, και μοιράζονται στους κατοίκους του χωριού και κυρίως στα παιδιά.